Pankki: Microsoft ei ostanut Nokian karttoja, mutta Facebook voisi

Verkkoyhtiö Nokia yritti luultavasti myydä myös Here-navigointiyksikkönsä ohjelmistojätti Microsoftille. Suomalaisyhtiö kertoi eilen myyvänsä puhelintoimintonsa Yhdysvaltoihin 5,44 miljardin euron yrityskaupassa.

4.9.2013 12:52 | Päivitetty 4.9.2013 13:07

Tällaiseen arvioon päätyy japanilainen investointipankki Nomura tänään julkaistussa raportissaan. Pankin analyytikot arvioivat kaupan kariutuneen osapuolten erimielisyyteen yksikön arvosta.

– Kun ottaa huomioon, ettei hinnasta päästy sopuun, voi päätellä, että Microsoft pitää pääsyä karttoihin mukavana lisänä, mutta ei strategisena ostokohteena - ainakin, jos Apple ei tee ostotarjousta Wazesta.

Nomuran analyytikoiden mukaan ainoa vaihtoehtoinen ostajaehdokas Here-yksikölle voisi olla yhteisöpalvelu Facebook. Tätä tarjousta analyytikot pitävät kuitenkin epätodennäköisenä.

Nokiasta tuli yksi maailman merkittävimmistä digikarttojen omistajista, kun se osti yhdysvaltalaisen Navteq-yhtiön vuonna 2007 noin 5,7 miljardin euron kauppahintaan.

Investointipankkien arviot karttayksikön arvosta vaihtelevat suuresti.

Nomuran analyytikot laskevat, että Here-yksikön arvo on noin 1,5 miljardia euroa. Yhdysvaltalaisen Citi-pankin analyytikoiden laskuissa yksikön arvo on puolestaan miljardi euroa.

Ranskalainen Société Générale puolestaan kohtelee omassa arviossaan Here-yksikköä täysin arvottomana. Pankin analyytikot muistuttavat, että yksikön kannattavuus ei ole vahvalla pohjalla.

– Tämä voi olla liian ankaraa. Heren liikevaihto oli 1,1 miljardia euroa viime vuonna ja karttaohjelmistoa käytetään neljässä viidestä autosta, jossa on sisäänrakennettu navigointi, Société Générale kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?