Nokia laittaa tulevaisuutensa NSN:n varaan

Matkapuhelinliiketoimintansa myynnistä amerikkalaiselle Microsoftille kertoneen Nokian mukaan yhtiön tulevaisuus on verkkoliiketoiminnassa.

Nokian väliaikainen toimitusjohtaja Timo Ihamuotila.

4.9.2013 13:01 | Päivitetty 4.9.2013 13:00

Nokian verkkoyhtiö Nokia Solutions and Networks (NSN) on vuonna 2011 aloitetun ankaran kulukuurin ansiosta hyvässä iskussa, ja Nokia uskoo sen mahdollisuuksiin.

– Pyrimme kasvattamaan verkkoliiketoimintaa voitollisesti. Se on selkeästi ala, jossa on kasvun varaa, Nokian väliaikainen toimitusjohtaja Timo Ihamuotila sanoi yhtiön sijoittajapuhelussa tiistaina.

NSN on keskittynyt viime aikoina strategiassaan uusimpaan 4g-lte-teknologiaan. Ihamuotilan mukaan nimenomaan tulevaisuuden teknologiaan sijoittaminen on tärkeää. Toisaalta toimintojen karsiminen ja lte:hen keskittyminen on tarkoittanut myös merkittäviä henkilöstövähennyksiä.

– Strategiamme ei ole ollut kutistaa NSN:ää, vaan haluamme keskittyä aloille, joilla NSN voi olla johtavassa asemassa. NSN on nyt erittäin tehokas yhtiö, Ihamuotila sanoi.

Tällä hetkellä NSN on lte-verkoissa toiseksi suurin toimittaja ruotsalaisen Ericssonin jälkeen. Seuraavaksi tavoitteena on kärkipaikka.

– NSN:n liiketoiminta on nyt selkeästi fokusoitu [uuden sukupolven verkkoihin], ja nyt on aika sijoittaa yhtiön liiketoiminnan kasvuun. NSN tulee olemaan liiketoimintamme suurin osa, ja se on oikea kohde Nokian investoinneille, Ihamuotila sanoi.

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassariittää petrattavaa

NSN on saanut viime aikoina suuria tilauksia etenkin Aasiasta. Sen sijaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa verkkoyhtiön on parannettava juoksuaan selkeästi, jos se haluaa pysyä kilpailijoidensa tahdissa.

– Euroopassa meidän on pärjättävä paremmin, ja sijoitammekin nyt kilpailukykymme varmistamiseen Euroopassa, Ihamuotila sanoi.

Yhtiön kapean markkinaosuuden Yhdysvalloissa Ihamuotila haluaa nähdä mahdollisuutena.

– Kymmenen prosentin markkinaosuus Yhdysvalloissa tarjoaa NSN:lle mahdollisuuden kasvaa sellaisella markkinalla, joka kasvaa itsekin selkeästi, hän sanoi.

Nokian pääjohtajaksi tänään nousseen Risto Siilasmaan mukaan matkapuhelinten myynti Microsoftille on NSN:n kannalta hyvä uutinen. Kaupan ansiosta Nokian käteispotti yli tuplaantui.

– Tänään ilmoitettu kauppa tulee olemaan positiivinen uutinen NSN:n ja sen asiakkaiden kannalta. Taseemme tulee vahvistumaan, ja se auttaa meitä tulevissa investoinneissamme, Siilasmaa sanoi sijoittajapuhelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?