Peukut pystyyn Microsoftille

Microsoftin onnistuminen puhelinbisneksessä olisi tärkeää myös Suomelle.

4.9.2013 10:34 | Päivitetty 4.9.2013 10:36

Nokian puhelinbisneksen myyminen Microsoftille oli katkera asia monille suomalaisille. Usko salaliittoteoriaan eli vahvana tiistain kommenteissa, ja monet vannoivat, etteivät ikinä osta Microsoftin puhelinta.

Nokian epäonnistuminen puhelinvalmistajana on surullinen asia. Se on myös vakava kansantaloudellinen takaisku. Stephen Elop ja yhtiön hallitus epäonnistuivat surkeasti ongelmissa olleen bisneksen pelastamisyrityksessä. Microsoft puolestaan näyttää suomalaissilmin juonittelevalta pahikselta, joka kaappasi kruununjalokivemme katalasti. Amerikkalaissijoittajat tosin tulkitsivat Nokian olleen kaupassa voittaja, sillä Nokian osakekurssi nousi ja Microsoftin pakitti New Yorkin pörssissä.

Joka tapauksessa suomalaisten täytyisi toivoa, että Microsoft onnistuu yrityksessään tunkeutua mobiiliviestintään. Jos operaatiosta tulee yksi merkintä lisää Steven Ballmerin monien epäonnistumisten listaan, kärsimme me suomalaiset enemmän kuin Ballmer.

Microsoftin mukaan Suomesta tulee yhtiön kännykkäbisneksen keskus. Näin voi ollakin, sillä Microsoftilla itsellään ei ole parempia alan osaajia USA:ssa, eikä se niitä helpolla saa hankittuakaan. Siksi yhtiö voi parhaassa tapauksessa jopa pitää lupauksensa, että merkittävä osa työpaikoista säilyy Suomessa. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos strategia onnistuu. Jos yhtiö ajaa karille, alkaa hurja alasajo.

Onnistuminen voi avata uusia ovia myös suomalaisille mobiilipalveluiden kehittäjille. Microsoftilla on ainakin tarve saada hittituotteita Windows-puhelimiinsa. Siksi suomalaiskehittäjillä on jonkin verran paremmat mahdollisuudet päästä amerikkalaisjätin puheille kuin aiemmin.

Suomesta Microsoftin palkkalistoille siirtyy alustavan arvion mukaan noin 4700 työntekijää. Vaikka aivan noin moni ei lopulta amerikkalaisyhtiön leipiin menisikään, työllistää yhtiö jatkossa enemmän suomalaisia kuin Wärtsilä ja Neste Oil.

Alihankkijoiden ja kerrannaisvaikutusten kautta Microsoft-operaation merkitys kasvaa vielä joillakin tuhansilla. Sitä kautta Microsoftin menestys voi vaikuttaa merkittävästi koko maan kansantalouteen, halusimme sitä tai emme.  Microsoftin onnistuminen vahvistaisi Suomen asemaa globaalissa ICT-kisassa, mikä voisi vetää tänne lisää ulkomaisia investointeja. Epäonnistumisella puolestaan voisi olla päinvastainen vaikutus.

Ulkomaiset investoinnit pongahtavat

Microsoftin ostoksella Suomi sai miljarditolkulla kaipaamiaan ulkomaisia investointeja. Ensireaktiot kertoivat, että suomalaiset eivät kuitenkaan olisi halunneet juuri tätä investointia.

Ulkomaiset investoinnit ovat joka tapauksessa olleet Suomelle erittäin hyvä asia. Suomessa toimivat ulkomaiset yritykset kannattavat paremmin kuin kotimaiset, ne maksavat parempia palkkoja ja ovat yleisesti ottaen hyviä yrityskansalaisia.

Tietenkin osa kaupoista on tuottanut itkua ja hammastenkiristystä. Monet ostot ovat kuitenkin tuoneet ostetulle yritykselle lisää markkinointivoimaa ja osaamista. Esimerkiksi Strömberg oli aikanaan suurissa vaikeuksissa, mutta ruotsalaisen Asean osto nosti yhtiön jaloilleen. Sen jälkeen Suomen ABB on ollut melkoinen menestystarina. Vastaavia esimerkkejä on lukuisia.

Suomen kannalta olisi iloinen asia, jos tiistaina julkistetusta kaupasta tulisi yksi lisä onnistuneiden esimerkkien joukkoon. Tämä on toki kovin epävarmaa, sillä jähmeä Microsoft on osoittautunut hidasliikkeiseksi nopeasti muuttuvassa mobiilimaailmassa. Toisaalta varakkaalla yhtiöllä on varaa rämpiä kohti maalia niin kauan, että siellä myös ollaan. Nokia-kaappaus on tästä hyvä esimerkki. Eilen julkistetusta ostosta liikkui varmoja markkinatietoja nimittäin jo 90-luvun puolivälissä.

Voiko kauppa vielä kaatua?

Nokian ja Microsoftin kaupan tiellä on vielä yksi merkittävä joukko – omistajat. Nokian suomalaiset pienosakkaat eivät välttämättä ole ainoita katkeria. Myös Nokian amerikkalaisomistajat saattavat tuntea itsensä petetyiksi. Muun muassa Elop on kieltänyt viimeisen parin vuoden aikana Microsoft-kaupat niin monta kertaa, että herkästi loukkaantuvat amerikkalaisomistajat saattavat nousta barrikadille.

Maassa on suuri joukko innokkaita juristeja valmiina auttamaan kansannousussa. Vastaavaa tyytymättömyyttä voi olla Microsoftin omistajilla, jotka ovat jo näyttäneet Ballmerille ulko-ovea.

Kaupan kaatuminen on toki epätodennäköistä, mutta silti mahdollista. Se olisi kuitenkin Nokialle katastrofi. Asiakkaat tuskin ostavat innoissaan puhelimia yhtiöltä, joka on itsekin ilmoittanut epäonnistuneensa bisneksessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?