Epäilijät: Aikoiko Nokia hylätä Windows Phonen?

Microsoftin ja Nokian eilen ilmoitettu kauppa on saanut myös epäilijät heräämään.

4.9.2013 9:31 | Päivitetty 4.9.2013 9:57

Nokian puhelinliiketoiminnan päätyminen Microsoftin syliin on herättänyt monenlaisia spekulaatioita ja arvioita.

Osassa puheenvuoroista on tuotu esille mahdollisuus, että Nokia olisi ollut siirtymässä Android-leiriin Windows Phone -sopimuskauden loppuessa.

Tekniikkabloggari Ben Thompson pitää Stephen Elopin valitsemaa Windows-strategiaa vääränä. Hänen mukaansa olisi ollut myös Nokian etujen mukaista, että kaikki puhelinvalmistajat Nokiaa myöten olisivat käyttäneet Androidia. Tällöin Nokia olisi päässyt hyötymään etulyöntiasemastaan muotoilussa, jakelussa sekä toimitusketjussaan.

– Uskon Nokian olleen joko vaihtamassa Androidiin tai menossa konkurssiin. (Pidän jälkimmäistä todennäköisenä, sillä kauppa toi Nokialle 1,5 miljardin euron pikarahoituksen), Thompson kirjoittaa.

Thompson uskoo karttapalvelujen jäämisen kaupan ulkopuolelle johtuvan Microsoftin halusta pitää kauppahinta mahdollisimman pienenä.

Vapaa analyytikko Ben Evans arvioi myös kauppaa. Hänen mukaansa oli selvää, ettei Windows Phonen läpimurto edistynyt. Markkinaosuuden kasvu oli hidasta, ja myyntimäärät olivat sellaisia, joihin Microsoft ei ole tottunut.

– Jonkin oli muututtava. Kauppa ratkaisi Nokian ongelman (kassan tyhjeneminen) ja oli samalla taktinen veto Microsoftilta: se esti ainoaa merkittävää Windows Phone -valmistajaa katoamasta markkinoilta. On mahdollista, että Nokia uhkaili Androidiin siirtymisellä (sopimukset olivat päättymässä), aivan kuten Motorola uhkaili muiden Android-puhelinvalmistajien haastamisella oikeuteen ennen kuin Google osti sen, Evans kirjoittaa blogissaan.

Kauppa tuonee puhelinmarkkinoille uutta eloa. IDC:n tutkimuspäällikkö Francisco Jeronimo arvioi Twitterissä "mobiilioperaattorien kuolaavan mahdollisuutta päästä käsiksi Microsoftin kukkarolle, kun yhtiö yrittää kasvattaa Windows Phonen myyntiä".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?