Ekonomisti: Slovenia tarvitsee pian ulkomaista rahaa

Slovenian valtionvelka kasvaa uhkaavasti, kun hallitus yrittää pelastaa vaikeuksiin joutuneita pankkeja. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin mielestä ulkopuolinen apu on pian tarpeen.

| Päivitetty

Slovenia tarvitsee ulkopuolista taloudellista apua pankkiuudistuksensa toteuttamiseen.

Nyt ei pidä ujostella avun hakemisessa, totesi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) pääekonomisti Erik Berglof tänään slovenialaisten talousvaikuttajien kokouksessa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Slovenia tarvitsee lähikuukausina kansainvälisiä varoja toteuttaakseen maan pankkien uudelleenjärjestelyohjelman. Kysymys kuuluu, onnistuttaisiinko tuki järjestämään muutoin kuin virallisella euromaiden ja IMF:n tukipaketilla, sanoi Berglöf.

Slovenian pankeilla on ainakin 7,5 miljardin euron arvosta roskalainoja. Kesäkuussa maan pääministeri kertoi,että  tavoitteena on siirtää roskalainat perustettavaan roskapankkiin.

Toukokuussa Slovenian valtion myi uutta velkaa noin 2,7 miljardia euroa. Velkakirjojen korko oli kuusi prosenttia. Nyt korko on noussut jälkimarkkinoilla 6,8 prosenttiin. Sen uskotaan etenevän pian seitsemään prosenttiin eli tasolle, joka pakotti Kreikan ja muut velkakriisimaat anomaan tukipaketteja.

Slovenian keskuspankin johtaja Boštjan Jazbec kertoi toimittajille viime viikolla, että tulokset maan suurimman pankin NLB:n tarkastuksesta valmistuvat lokakuussa.   Selvitys kertoo, kuinka paljon Slovenian pankkien tervehdyttäminen ja roskalainojen siirtäminen perustettavaan roskapankiin maksaisi.  Yhdeksän muun pankin selvitykset valmistuvat loppuvuonna.

Luottoluokittaja Moody's alensi toukokuun alussa Slovenian luottoluokituksen roskalainaluokkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?