Maanantaina esitettävä Ylen MOT-dokumentti "Maailmanherrojen salaseura" matkaa Lontoon lähelle Watfordiin, missä pidettiin kesäkuussa vuotuinen Bilderberg-ryhmän kokous.
Dokumentti ei paljasta kesän kokoontumisen saloja, vaan käsittelee aihetta lähinnä haastateltavien silmin.
Bilderberg-ryhmän kokoontumisia arvostellaan lähinnä niiden suljetun luonteen vuoksi. Salaseuran maine herättää epäilyjä kokouksissa keskusteltavista aiheista.
Bilderberg-ryhmää tutkinut apulaisprofessori Ian Richardson Tukholman yliopistosta pitää ryhmä merkittävän tekijänä Euroopan yhdentymisessä ja yhteisvaluutta euron synnyssä.
– Jos katsomme vuosikymmeniä taaksepäin sekä myöhemmin Euroopan unioniin ja rahaliittoon, Bilderberg on ollut kehityksessä vahvasti mukana, Richardson sanoo MOT:lle.
Myös pitkään Bilderbergin ohjausryhmässä mukana ollut Étienne Davignon on todennut muutama vuosi sitten, että Bilderberg toimi euron kätilönä.
Lontoon yliopiston professorin Gavin MacFadyenin mielestä on selvää, että Bilderberg-kokoukset ovat merkittäviä tapauksia, ja koskevat epäsuorasti kaikkia.
MacFadyenin mukaan kokouksissa olevat ihmiset tietävät enemmän hallituksistamme ja yhteiskunnistamme, vaikka demokratiassa vallan pitäisi olla kansalla ja päätöksenteon avointa.
– Bilderberg-ryhmän jäsenet ovat kiinnostuneita vain kahdesta asiasta: vallasta ja rahasta. He pitävät yhdessä huolen siitä, että valta ja raha myös pysyy heidän käsissään.
Suomalaisista ahkerin Bilderberg-ryhmän jäsen on Shellin hallituksen puheenjohtaja, entinen Nokian pääjohtaja Jorma Ollila. Ollila on osallistunut 18 kokoukseen ja kuuluu Bilderberg-ohjausryhmään.
Suomen hallituksen ministerit ovat olleet myös vakiovieraita kokouksissa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen osallistui Bilderberg-ryhmän kokoukseen tänä ja viime vuonna.