Britit riitelevät liuskekaasuesiintymien poraamispaikoista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liuskekaasua liian lähellä

Britannian keskiluokka on tänä vuonna päässyt protestitunnelmiin, kun maan energiakriisin pelastajaksi kaavailtua liuskekaasua läytyy liian läheltä – heidän omilta takapihoiltaan.

30.8.2013 7:10 | Päivitetty 29.8.2013 21:05

Haastattelin maaliskuussa Euroopan liike-elämän nokkamiestä, itävaltalaista Markus J. Beyreriä suomalaisen elinkeinoelämän Prima-lehteen. Beyrer harmitteli, kun eurooppalaiset korostavat aina mieluummin riskejä kuin mahdollisuuksia. Etenkin energiakysymyksissä siitä on nyt maanosamme kilpailukyvylle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Beyrerin harmiksi eurooppalaista energiapolitiikkaa harjoitetaan enemmän tunteella kuin järjellä. Nyt tunteet jylläävät etenkin liuskekaasuesiintymien lähistöillä eivätkä erooppalaiset yritykset saa amerikkalaiskilpailijoidensa tapaan edullista energiaa.

Liuskekaasu on tavallista maakaasua, jota porataan liuskekivihuokosista. Liuskekaasua on ainakin Saksassa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Itävallassa ja Britanniassa.

Esiintymien hyödyntäminen on kuitenkin hyvin vähäistä, sillä niiden poraamisella on kovin huono maine. Kaasu pakotetaan ulos taskuistaan pumppaamalla sinne kovalla paineella vettä ja kemikaaleja. Kauhutarinoiden mukaan poraukset aiheuttavat maanvyörymiä, pohjavesien ja jokien saastumista, juomavesien pilaantumista, kalojen kuolemia, ihmisten terveysongelmia...

Keskiluokan protestikesä

Britannia on nyt saanut koko tämän kesän seurata liuskekaasuesiintymien hyödyntämisestä kivunnutta riitelyä. Eteläisen Englannin Sussexissa, 50 kilometrin päässä Lontoosta ja 25 kilometrin päässä Brightonista sijaitseva alle 2000 asukkaan Balcomben kylä heräsi eräänä aamuna huomaamaan, että alueen vallastalo oli hankkinut luvat öljynkoeporauksiin amerikkalaisyhtiö Cuadrillalle.

Keskimäärin 700 000 euron taloissa asuvat balcombelaiset pillastuivat – ei meidän takapihallemme! Jo kuukausia jatkuneihin porauksia vastustaviin mielenosoitusiin he ovat saaneet tukea ulkopuolisilta ammattimaisilta mielenosoittajilta, jotka kulkevat protestista toiseen.

Kyläläisten enemmistö vastustaa porauksia, mutta kaikki eivät samaistu “ei minun takapihalleni” -liikkeeseen. Tällä viikolla 60 kyläläistä allekirjoitti porauksia tukevan kirjeen. Heidän mielestään energian nouseva hinta ja Britannian kasvava riippuvuus ulkomaisesta energiasta ovat riittäviä syitä uusien teknologioiden käyttöön ja uusien kaasuvarojen etsintään.

Niin ne ovat varmasti monesta muustakin – niin kauan kuin kaasunporaajat eivät tule omalle takapihalle. Britannia on nimittäin ajautumassa pahaan energiakriisiin, kun Pohjanmeren kaasu loppuu ja nykyiset ydinvoimalat tulevat elinkaarensa päähän eikä uutta energiaa näy missään.

Britannian energiamarkkinoita valvova viranomainen Ofgem on jo varoittanut, että maa voi ajautua sähkökatkoksiin muutaman vuoden sisällä.

Vaihtoehtona Venäjä-riippuvuus

Näitä sähkökatkoksia on jo lähes mahdotonta estää rakentamalla uusien ydinvoimaloita käytöstä poistuvien tilalle. Rakentamisaika on yksinkertaisesti liian pitkä.

Kaasuvoimaloita sen sijaan  ehdittäisiin rakentaa, mutta ongelmana on se, ettei omaa kaasua enää juuri ole. Jos liuskekaasuesiintymiä ei päästä hyödyntämään, niin omaa kaasua ei myöskään tule.

Silloin vaihtoehdoksi jää käytännössä vain Venäjä-riippuvuus. Ainoastaan sieltä on saatavissa Britanniaan riittävästi kaasua, jotteivät asunnot pimenisi ja kylmenisi. Venäjä-riippuvuus on briteille erittäin vastenmielinen ajatus, sillä maa on lähes kaikissa asioissa ainakin vähän eri mieltä venäläisten kanssa, vaikka viralliset suhteet ovatkin kunnossa.

Voi olla, että Venäjän pelko saa britit vielä hyväksymään öljynporaustornit takapihoilleen. Mieluummin kuitenkin naapurin takapihalle, pliis!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?