Hallitus sopi rakenneuudistuksista – muutos päivähoitoon

Hallitus on päässyt sopuun laajasta rakenneuudistusten ohjelmasta. Sen tarkoituksena Suomen kasvuedellytysten vahvistaminen ja kestävyysvajeen umpeen kurominen.

| Päivitetty

Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus aikoo tehdä muutoksia muun muassa päivähoitoon ja kotihoidon tukeen. Hallitus haluaa kohdentaa nykyisen kotihoidontuki puoliksi molemmille vanhemmille.

Lisäksi hallitus haluaa rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta ”sosiaaliset perusteet huomioivalla tavalla” silloin, kun toinen vanhempi on kotona.

Perhe menettäisi perhevapaansa, jos toinen vanhemmista ei pidä hänelle kohdennettua vapaata.

Rakenneuudistus ohjelma lyhentää korkeakouluopiskelijoiden opintotukeen oikeuttavaa aikaa, mutta nostaa opintorahan määrää ”kustannusneutraalisti”.

Hallitus haluaa patistaa myös työttömiä töihin. Se aikoo valmistella työttömyysturvaan muutoksen, jolla laajennetaan velvollisuutta ottaa vastaan työtä alueelta siten, että yhdensuuntainen matka-aika on joukkoliikennevälineellä keskimäärin enintään 1,5 tuntia. 

Valtionvarainministeriön arvion mukaan Suomen kestävyysvaje on runsaat 4,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Julkisen talouden tulisi kohentua noin yhdeksän miljardia euroa, jotta valtio voisi ylläpitää hyvinvointivaltiota ilman velkaantumista. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?