Nuoret kokoomuslaiset: Antaa pankkien kaatua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nuoret kokoomuslaiset: Antaa pankkien kaatua

Kokoomuslaisten uusi kirja rummuttaa pankkien tukemiselle pikaista loppua, seurauksista piittaamatta. Pankkisääntelyä tulisi purkaa ja Euroopan yhteinen talletussuoja poistaa.

Espanjan suurin pankki Bankia sai Euroopan unionilta velkatukea.

29.8.2013 6:15 | Päivitetty 29.8.2013 10:18

Valtioiden tulisi lopettaa pankkien pelastaminen ja antaa niiden kaatua, kirjoittavat kokoomusnuori Henri Heikkinen ja eduskunta-avustaja Antti Vesala uudessa kirjassa "Elämää hyvinvointivaltiossa".

Yksilöiden ja markkinoiden vapautta ylistävä julkaisu ottaa vahvasti kantaa myös eurokriisiin ja sen hoitoon.

Kokoomuslaiset kirjoittajat ovat pikemminkin perussuomalaisten kuin oman puolueensa linjoilla. Heistä kriisin koettelemien eurooppalaisten pankkien olisi pitänyt ja pitäisi antaa kaatua, seurauksista piittaamatta.

Heikkisen mukaan muutosta parempaan on vaikea saavuttaa ilman kunnon rysähdystä.

– Lääkkeet ovat rankkoja, mutta toimivat pitkällä aikavälillä. Historia näyttää, että isojenkin romahdusten, kriisien taikka maailmansotien seuraukset on unohdettu aika nopeasti, Heikkinen lataa Taloussanomille.

Kriisit ja sodat kokeneiden ihmisten muistoista seuraukset eivät välttämättä unohdu kovin nopeasti. Pankkien kaatuminen jättäisi kotitalouksia ja yrityksiä tyhjän päälle, sen ovat suomalaiset kokeneet.

"Yhteinen talletussuoja pois"

Myös kirjan kustantaneen viestintätoimisto Cre8:n osakas, lapsilisäkohusta tunnettu kokoomusnuori Saul Schubak seisoo kirjan takana.

Schubakin mielestä pankkisääntelyä pitäisi keventää, uudet säännöt ja verot aiheuttavat vain uusia ongelmia. 

Hänestä hyvä esimerkki haitallisesta pankkisääntelystä on Euroopan yhteinen talletussuoja, joka suojaa pankkitalletukset 100 000 euroon asti.

– Talletussuojaa on perusteltu sääntelynä, jolla on haluttu estää pankkien kaatumista, mutta todellisuudessa se vain lisännyt kriisiytymisen riskiä.

Ilman minkäänlaista talletussuojaa, pankkien vaikeudet saattavat aiheuttaa kuitenkin paljon inhimillistä kärsimystä.

– Toki näin on, mutta siinä vaiheessa riskit romahdukseen vähenevät huomattavasti, kun ihmiset todella punnitsevat, mihin rahansa laittavat, Schubak sanoo.

Heikkinen ja Vesala ovat samassa veneessä. He kirjoittavat finanssikriisin syttyneen, koska markkinoiden ei annettu jyllätä tarpeeksi vapaasti.

Jylläys olisi tosin huutanut järjen jarrua, kun pankkien keinottelu asiakkaiden asuntoluotoilla alkoi Yhdysvalloissa kiihtyä.

Kokoomuksen linja ei kelpaa

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen linja on kriisissä ollut se, että pankkeja ei saa päästää kaatumaan.

– Jos pankit kaatavat Espanjan, silloin voimme olla varmoja, että kylmä talvi alkaa keskellä kesää myös Suomessa, Katainen totesi viime kesänä.

– Eihän tämä ole mitenkään ainoa asia kirjassa, joka on eri linjoilla puolueen kanssa, Heikkinen tokaisee.

Euroopan päättäjillä on ollut vahva yhteisymmärrys pankkien pystyssä pitämisen tärkeydestä, joko valtioita rahoittamalla tai suoraan pankkeja tukemalla, kuten Espanjassa on tehty.

Näin ei toki voida kestävästi toimia, eikä varsinkaan ilman uusia sääntöjä. Pankkien täytyy voida kaatua. Ne eivät saa olla liian suuria kaatuakseen.

Ongelmia syntyy, jos pankkien liiketoiminnasta puuttuu aito riski. Kriisiin ajauduttiin, kun lainoja myönnetiin liian heppoisin perustein, liian halvalla.

Onneksi kirjan toitottama romahdus ei ole ainoa tie ulos tilanteesta. Pankkitoimintaa voidaan tervehdyttää ilman holtitonta rytinää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?