Kivihiilen kulutus kasvussa - sähkön tuonti laski - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kivihiilen kulutus paisui alkuvuonna

Kylmät säät ja sähkön tuonnin väheneminen kasvattivat kivihiililauhdetta käyttävää sähkön erillistuotantoa alkuvuonna. Kivihiilen suosiota lisäsivät myös edullinen hinta ja EU:n halventuneet päästökauppaoikeudet.

26.8.2013 13:01 | Päivitetty 26.8.2013 13:04

Kivihiilen kulutus kasvoi 37 prosenttia tammi–kesäkuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, kertoo Tilastokeskus. Kivihiilen käyttö nelinkertaistui sähkön erillistuotantolaitoksissa, joiden tuotanto kasvoi yli 80 prosenttia alkuvuonna.

– Kivihiilen käytössä on aina paljon vaihtelua, koska kivihiilellä tuotetaan Suomessa sähköä sen mukaan, kuinka paljon vesivoimaa on Pohjoismaissa tarjolla. Vuosi sitten kivihiilen käyttö oli ennätysmatalalla ja pääosin kohonnut käyttö on tämänkaltaista kausivaihtelua, sanoo johtaja Jukka Leskelä energia-alan etujärjestö Energiateollisuudesta Taloussanomille.

Sähkön kysynnän vaihtelua tasataan erillisellä sähköntuotannolla joko kivihiilellä, maakaasulla tai öljyllä. Kivihiililauhdevoimaa tuottavat Suomessa muun muassa Fortumin Inkoon ja Meri-Porin sekä Pohjolan Voiman Tahkoluodon ja Kristiinan voimalat.

Leskelän mukaan kivihiilen käyttö on kasvanut myös sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Kivihiiltä on ollut kannattavampaa käyttää kuin maakaasua, mikä johtuu kivihiilen hinnan putoamisesta ja päästöoikeuksien hinnan alhaisuudesta. Lisäksi hiiltä on käytetty korvaamaan turvetta, josta on ollut pula.

Kivihiilen kulutus oli alkuvuonna 1,5 prosenttia suurempi kuin vastaavana aikana keskimäärin 2000-luvulla.

Kivihiiltä poltettaessasyntyy päästöjä

Kivihiiltä poltettaessa syntyy merkittäviä määriä rikkidioksidi-, typen oksidi- ja hiukkaspäästöjä sekä ilmakehään vapautuu hiilidioksidia. Kivihiililaitoksissa käytetään hiukkaspäästöjen vähentämiseksi polttoteknisiä ja savukaasun puhdistukseen perustuvia menetelmiä.

– Kivihiilen lisäkäyttö Suomessa ei lisää EU:n kasvihuonekaasupäästöjä, koska niitä ohjataan päästökiintiöllä. Kivihiilen käytön muut ympäristövaikutukset ovat varsin tiukasti säänneltyjä. Hiilen käyttö maakaasun tai turpeen sijasta lisää hieman rikkidioksidipäästöjä, sanoo Jukka Leskelä.

Kivihiiltä käytettiin tammi–kesäkuussa sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena yhteensä 2,7 miljoonaa tonnia ja sähkön erillistuotantolaitoksissa 708 000 tonnia. Kivihiilivarastot olivat kesäkuun lopussa kolme miljoonaa tonnia pienemmät kuin vuotta aiemmin.

Sähkön nettotuonti pieneni tammi–kesäkuussa 19 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?