Osakemeklari: Solidium voisi myydä TeliaSoneran ja Sammon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Meklari: TeliaSoneran myynnillä valtio saisi 3,5 kuukautta lisäaikaa

Julkaistu: 26.8.2013 11:21, Päivitetty 26.8.2013 11:30

TeliaSoneran tai Sammon osakkeiden myynnillä valtio saisi hillittyä nettovelan kasvua kolme ja puoli kuukautta, osakemeklari Jukka Oksaharju arvioi. Siinä ajassa olisi kuitenkin vietävä läpi rajut rakennemuutokset ja säästöt.

Valtion osakesalkun pörssiosakkeista vain TeliaSoneran ja Sammon osakkeiden myynnillä olisi jonkinlaista vaikutusta valtion budjetin mittakaavassa, osakemeklari Jukka Oksaharju kirjoittaa Nordnet-blogissaan. Sammon tai TeliaSoneran osakkeidensa myynneillä valtio saisi katettua nettovelan lisäystarpeen muutamiksi kuukausiksi, joiden aikana pitäisi viedä läpi ripeästi talouden rakennemuutos.

Esimerkiksi TeliaSoneran osakkeiden myynnillä katettaisiin Oksaharjun mukaan Suomen valtion nettovelan lisäystarve 110 päiväksi eli noin kolmeksi ja puoleksi kuukaudeksi. Suunnilleen saman verran saisi Sammon osakkeista.

Muut Solidiumin pörssiomistukset ovat niin pieniä, että ne myymällä saisi ostettua aikaa vain viikkoja. Talvivaaran osakkeet myymällä valtio saisi lykättyä nettovelan kasvua vain vuorokaudella.

Jos Solidium myisi merkittäviä omistuksiaan mutta rakennemuutokset jäisivät tekemättä, vastaisi järjestely Oksaharjun mukaan kansallisvarallisuuden heittämistä Kankkulan kaivoon. Sammon myymällä valtio myös luopuisi vuosi toisensa jälkeen kasvavasta, jo nykyisellään yli sadan miljoonan euron vuotuisesta osinkovirrasta.

TeliaSoneran osakkeista valtio voisi Oksaharjun mielestä luopua heti ja kokonaan, mutta Sammosta kannattaisi myydä vain osa.

Oksaharju pitää Sammon johtoa alansa ylivoimaisesti parhaimpana.  Hän arvostaa Björn Wahlroosia niin paljon, että toivoisi hänet Suomen kansantalouden pelastustalkoiden johtavaksi konsultiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?