Indian Express: Veroista riitelevä Nokia uhkailee Intiasta lähtemisellä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Intiaan sitoutunut" Nokia uhkailee lähdöllä

Intialaislehden mukaan Nokian ministeriölle lähettämä kirjelmä varoittaa vaikutuksista, joita verokiistoilla on ulkomaisten yhtiöiden halulle toimia maassa.

Nokian mukaan sen tulisi saada Intiassa myydyistä puhelimista arvonlisäverot takaisin. Kuvassa Nokian myymälä New Delhissä. ­

23.8.2013 15:33 | Päivitetty 23.8.2013 15:36

Nokia uhkaa vetää matkapuhelintuotantoaan pois Intiasta, ellei yhtiön ja Tamil Nadun osavaltion väliseen verokiistaan kuulu ratkaisua. Intialaislehti Indian Expressin mukaan suomalaisyhtiö on kehottanut viranomaisia "toimimaan nopeasti korjatakseen käsityksen Intiasta bisneksentekomaana".

Nokialla on Tamil Nadussa, lähellä Chennaita, suuri matkapuhelintehtaansa. Yhtiö on investoinut siihen noin 250 miljoonaa euroa.

Maan kauppa- ja teollisuusministeriölle heinäkuun 19. lähetetyssä "non-paperissa" eli epävirallisessa kirjelmässä todetaan, että Intia on yllättäen muuttunut vähiten houkuttelevaksi markkinaksi.

Nokian ja Tamil Nadun kiistassa on kyse yhtiön maksamien verojen määrästä sekä arvonlisäverojen palautuksesta. Nokian mukaan yhtiön pitäisi saada takaisin maksamansa neljän prosentin arvonlisävero puhelimista, jotka myydään Intian kotimarkkinoilla.

Kirjelmän mukaan Nokian tulisi halvemmaksi valmistaa puhelimensa Kiinassa ja tuoda ne Intiaan myytäväksi sen sijaan, että puhelimet valmistettaisiin Intiassa. Nokian mukaan osavaltio ei toteuttanut sovittua veronpalautusta. Sen sijaan asia yritetään kiertää säätämällä taannehtivia lakeja.

Intiassa toimimisen muuttuminen epävarmaksi ei rajoitu pelkästään Nokiaan, kirjelmä jatkaa. Intiassa on verovaateita myös muun muassa Shelliä, Vodafonea ja LG:tä kohtaan. Näillä vaateilla on väistämättä vaikutusta Intian luotettavuuteen bisneksentekomaana ja kansainvälisten yhtiöiden haluun jatkaa toimintaansa maassa. Tällä on vaikutuksia väkisinkin myös Intian kehityksen kannalta.

Nokian Intian-edustaja sanoi, ettei tiedä kirjelmästä mitään. 

Nokian viestintä ilmoitti It-viikolle, että sen vakiintunut käytäntö on olla kommentoimatta markkinahuhuja tai spekulaatioita. Yhtiö antoi kuitenkin seuraavan lausunnon:

– Nokia on käynyt hyvässä yhteistyön hengessä keskusteluja Intian viranomaisten kanssa paikallisesta liiketoimintaympäristöstä. Nokia on sitoutunut Intiaan ja maa on yksi päämarkkina-alueistamme. Chennailla on keskeinen rooli globaalissa tuotantostrategiassamme ja olemme investoineet merkittävästi tuotantoon Chennaissa.

Nokian pääkonttorin antama lausunto on siis huomattavasti maltillisempi kuin intialainen kirjelmä. Tämä saattaa kertoa joko alkuperäisen uutisen liioitellusta luonteesta, Nokian Suomen- ja Intian-toimistojen toimintatapojen erosta tai asian kaunistelusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?