Säteilyturvakeskus vaatii lisää toimia Pyhäjoelle kaavaillun ydinvoimalan turvallisuuden parantamiseksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yle: STUK vaatii turvallisuusparannuksia uuteen ydinvoimalaan

Säteilyturvakeskus vaatii turvallisuusparannuksia Pyhäjoelle kaavailtuun ydinvoimalaan.

21.8.2013 7:30 | Päivitetty 21.8.2013 7:37

Säteilyturvakeskus (STUK) joutuu taas pohtimaan Pyhäjoelle kaavaillun ydinvoimalahankkeen turvallisuutta, kirjoittaa Yle.

STUK antoi Pyhäjoelle kaavaillusta ydinvoimalaitoksesta alustavan turvallisuusarvion jo vuonna 2009 energiayhtiö Fortumin ydinvoimalahakemuksen yhteydessä.

Nyt hanketta ajavat Fennovoima ja Rosatom.

Rosatomin painevesireaktorilaitos ei vuonna 2009 täyttänyt kaikkia STUKin turvallisuusvaatimuksia.

Laitoksen suunnittelussa ei oltu STUKin mukaan otettu huomioon suuren matkustajakoneen törmäystä.

STUK löysi puutteita myös laitoksen automaatiojärjestelmissä, varautumisessa tulviin ja tulipaloihin sekä reaktorin jäähdytysjärjestelmän paineenalennuksessa.

STUK vaatii nyt ongelmakohtiin tarkempia suunnitelmia. Sen lisäksi laitoksen on täytettävä Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden tuomat uudet vaatimukset.

– Ne ovat kaikki samantasoisia puutteita. Kaikki ovat kohtuullisen vaativia suunnitteluhaasteita, sanoo STUKin ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen Ylelle.

Fennovoima ei ole toistaiseksi toimittanut STUKille uutta aineistoa, kirjoittaa Yle. Fennovoiman mukaan Rosatomin työ puutteiden korjaamiseksi on vasta aluillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?