Saksa on hyötynyt eurokriisistä yli 40 miljardilla eurolla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksa: Hyödymme yli 40 miljardia eurokriisistä – Suomi: Emme hyödy

Talouskriisin luoma kysyntä Saksan valtionlainoille on tuonut maalle 41 miljardin euron säästöt korkomenoissa, kirjoittaa saksalaislehti Der Spiegel. Samaan aikaan Saksa on maksanut kriisistä 599 miljoonaa euroa.

19.8.2013 15:53 | Päivitetty 19.8.2013 15:45

Euroalueen talousveturi Saksa hyötyy talouskriisistä 41 miljardia euroa vuosina 2010–2014, kertoo saksalaislehti Der Spiegel. Kriisi on kasvattanut kysyntää turvasatamana pidetyille Saksan valtion velkakirjoille, minkä vuoksi maan lainakulut ovat laskeneet.

Samaan aikaan eurokriisi on maksanut Saksalle "vain" 599 miljoonaa euroa.

Saksan valtiovarainministeriö julkisti tiedot osana vastausta sosiaalidemokraattien parlamenttiedustaja Joachim Possille. Valtiovarainministeriön mukaan Saksan korkomenot alenevat neljän vuoden aikana lähes yhdellä prosenttiyksiköllä.

Saksan valtion kassa on täyttynyt säästöjen lisäksi myös odottamattoman paljon kasvaneilla verotuloilla, minkä vuoksi maan ei ole tarvinnut kasvattaa lainataakkaansa. Verotuloja on Saksan talouden vahvuus. Vuosina 2010–2012 Saksa hankki ulkopuolista rahoitusta 73 miljardia euroa suunniteltua vähemmän.

Suomen valtiovarainministeriön finanssineuvos Arto Eno kertoo Taloussanomille, ettei vastaavia laskelmia ole Suomessa tehty.

– Suomen valtionlainojen korkomenot ovat pysyneet varsin vakioina samalla kun olemme velkaantuneet lisää, joten mitään varsinaista hyötyä kriisistä ei ole missään tapauksessa voinut tulla, Eno sanoo.

Eno kuitenkin muistuttaa, että kysymys mahdollisesta eurokriisin tuomasta hyödystä on laajempi kuin velan kautta ajateltuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?