Juhana Vartiainen HS:ssä: Velkaelvytys mahdollista

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen mukaan Suomen pitkäaikaiset ongelmat ratkaistaan rakenteellisilla uudistuksilla ja palkkamaltilla. Nykytaantumaa olisi Vartiaisen mukaan kuitenkin mahdollista lieventää elvyttämällä, jos samalla tiedetään, miten valtiontalous tasapainottuu pitkällä aikavälillä.

| Päivitetty

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen pitää talouden elvytystä mahdollisena rakenteellisten uudistusten rinnalla.

Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalle perjantaina kirjoittanut Vartiainen arvioi, että Suomella on varaa kasvattaa valtiontalouden alijäämää eli elvyttää ottamalla velkaa, jos samalla onnistutaan lisäämään työvoimaa rakenteellisilla uudistuksilla ja hillitsemään palkankorotuspaineita antamalla vientiteollisuuden määrätä palkkataso.

Vartiaisen mukaan elvyttävä talouspolitiikka ei auta ratkaisemaan väestön ikääntymisestä johtuvaa julkisen talouden kestävyysvajetta.

– Siksi Suomen kannalta avaintekijöitä ovat tuotannon potentiaalia kasvattavat rakenneuudistukset, Vartiainen kirjoittaa.

Eläkkeelle jääneen Raimo Sailaksen tilalle Suomen talouselämän uudeksi niin sanotuksi unilukkariksi nousseen Vartiaisen mukaan nykytaantumaa on kuitenkin mahdollista lievittää elvyttämällä. Hänen mukaansa julkisen omaisuuden myynti ei ole elvyttämistä.

– Mahdollinen elvytys voidaan hoitaa velkarahalla, Vartiainen kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?