Asiaa on tutkittu Michiganin yliopiston psykologian laitoksella. Tutkimuksessa oli mukana myös Leuvenin yliopisto Belgiasta. Tuloksia on julkaistu Plos One -tiedejulkaisussa.
Tutkijoiden mukaan Facebookin vaikutuksia käyttäjien hyvinvointiin ei ole juuri selvitetty. Tutkijat kertovat, että he halusivat selvittää asiaa luotettavimmaksi tiedetyllä menetelmällä, joka kerää reaaliaikaista tietoa tuntemuksista. Ihmisiltä kysyttiin viisi kertaa päivässä, miltä heistä tuntuu sillä hetkellä, ja miten tyytyväisiä he ovat elämäänsä.
Facebookmasentaa…
Tutkijat kertovat, että Facebookin käytöllä oli selvä yhteys molempiin asioihin. Palvelun käyttö laski sekä sen hetkistä mielialaa että yleistä tyytyväisyyttä elämään.
Käyttömäärät vaikuttivat asiaan. Mitä enemmän Facebookia käytettiin tietyllä hetkellä, sitä enemmän sen hetkinen mieliala heikkeni. Ja mitä enemmän Facebookissa vietettiin aikaa koko tutkimusjaksolla, sitä alemmas yleinen tyytyväisyys elämään laski.
…ihmisten tapaaminenilahduttaa
Tutkijoiden mukaan on kiinnostavaa, että ihmisten tapaaminen fyysisesti netin ulkopuolella ei aiheuttanut tällaista reaktiota. Se päinvastoin paransi ihmisten mielialaa ja tyytyväisyyttä.
Tuloksia ei selittänyt se, että käyttäjät olisivat turvautuneet Facebookiin silloin kun he olivat alamaissa, tutkijat kertovat. Eroja ei myöskään havaittu aiheuttavan Facebook-verkoston koko, siinä mukana olevien suhtautumistapa, Facebookin käytön syy, sukupuoli, yksinäisyys, itsetunto tai käyttäjän mahdollinen masennus. Mielialan ja tyytyväisyyden muuttuminen näytti riippuvan suoraan Facebookin käytöstä ja sen määrästä.
Tutkijat toteavat, että tulokset ovat yllättäviä. Facebook tarjoaa tehokkaan työkalun ihmisen perustarpeen, sosiaalisen kanssakäymisen, täyttämiseen. Tulosten mukaan palvelu ei kuitenkaan näytä lisäävän ihmisten hyvinvointia, vaan päinvastoin heikentävän sitä.