Virkeä Kiina piristää Outotecia ja Metsoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Virkeä Kiina piristää Outotecia ja Metsoa

Helsingin pörssi oli iltapäivällä vaisussa nousussa vaihtovetureiden Stora Enson, Metson ja UPM:n vetämänä. Myös tulosjulkistajat Cramo, Digia ja Raisio nousivat vauhdilla, kun taas Sampo ja TeliaSonera laskivat myyntispekulaatioiden vuoksi.

13.8.2013 15:30 | Päivitetty 13.8.2013 15:42

Myös muualla Euroopassa osakkeet olivat varovaisesti plussalla. Laaja Stoxx 600 Europe -indeksi oli 0,3 prosenttia koholla noin kello 15.00 Suomen aikaa.

Helsingin yleisindeksi OMXH oli vahvistunut 0,2 prosenttia. Suuryhtiöiden OMXH 25 oli edennyt 0,2 prosenttia. Vaihtoa oli karttunut 180 miljoonaa euroa.

Vilkkaimmin oli edelleen vaihdettu metsäyhtiö Stora Enson R-osaketta, joka oli kallistunut 1,2 prosenttia 6,07 euroon. Toiseksi vaihdetuimpana pakitti hissi- liukuporrasyhtiö Kone, joka oli heikentynyt 0,5 prosenttia.

UPM:n osake taas oli noussut 1,4 prosenttia. Vaihdetuimpien kärjessä oli 2,3 prosenttia edennyt konepajayhtiö Metso ja 0,8 prosenttia kivunnut Nokian Renkaat. Kaivosteknologiayhtiö Outotec oli noussut 1,9 prosenttia.

Nordean osakestrategin Markus Souranderin mukaan Metsoa ja Outotecia nostavat Kiinan kirkastuneet näkymät. Aiemmat pelot Kiinan talouden sakkaamisesta iskivät etenkin kaivosteollisuuteen ja näihin kahteen yhtiöön.

– Viime aikoina Kiinasta on saatu taas parempaa dataa, ja se on nostanut luottamusta kaivosteollisuuden näkymiin, Sourander sanoo Taloussanomille.

Matkapuhelinyhtiö Nokiaa vaihdettiin kauempana vaihtokärjestä 0,6 prosenttia maanantaita kalliimmalla eli 3,15 eurolla.

Myyntipohdinnat painavatSampoa ja TeliaSoneraa

Vakuutus- ja rahoituskonserni Sammon A-osake oli heikentynyt 1,4 prosenttia ja teleoperaattori TeliaSoneran osake 1,1 prosenttia. Uutistoimisto Reuters kertoi maanantaina, että hallitus suunnittelisi yhtiöiden omistuksen myymistä. Jutun lähteenä ollut kansanedustaja Mikael Jungner on jo sanonut, että hänet ymmärrettiin väärin.

Viestintäkonserni Alma Median osake oli harpannut 3,9 prosenttia. Niklas Herlinin Mariatorp-yhtiön kerrottiin hankkineen 600 000 Alma Median osaketta 6. elokuuta tehdyllä kaupalla.

Kaivosyhtiö Talvivaaran osake oli edennyt 4,1 prosenttia. Ylen uutisten mukaan Talvivaara esittää, että sen viranomaisille toimittamia tietoja salattaisiin, jotta kilpailijat eivät saisi selville sen liikesalaisuuksia.

Tulosjulkistajista vahvasti vetivät Cramo ja Digia. Huhti-kesäkuun tulostaan parantaneen rakennuskonevuokraaja Cramon osake oli kallistunut 7,7 prosenttia. Ohjelmistoyhtiö Digian nousu oli rauhoittunut hieman 7,6 prosenttiin. Myös Digia teki toisella neljänneksellä hyvän tuloksen.

Elintarvikekonserni Raision vaihdetumpi V-osake oli kääntynyt 0,8 prosentin laskuun, vaikka yhtiön tulos ennen veroja koheni roimasti toisella neljänneksellä.

Inkoon hiilivoimalaitoksen sähköntuotannon lopettava energiayhtiö Fortum oli 0,4 prosentin nousussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?