Juhana Vartiainen: Kansa kadehtii naapuria, eliitti ei useinkaan

Euroja pyörittelevillä suomalaisilla ei ole taloustieteeseen perustuvia syitä kadehtia ruotsalaisia, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja kirjoittaa.

| Päivitetty

Voi kunpa Suomessa olisi yhä käytössä vanha kunnon markka, eikä pelkää harmia aiheuttavaa euroa. Suurin piirtein näin haikailee osa suomalaisista.

Nostalgisointi on kuitenkin turhaa, arvioi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartianen. Pitkään Ruotsissa työskennellyt taloustieteilijä kirjoittaa aiheesta kolumnissaan.

– Tällainen "kruunukateus" ei havaintojeni mukaan ole päätöksentekijöiden ja eliitin parissa kovin yleistä, mutta kansalaisten kysymyksissä ja median keskustelupalstoilla se elää vahvana.

Vartiaisen mukaan esimerkiksi ajatus siitä, että oma valuutta itsessään loisi jo vaurautta, on väärä. Oma valuutta voi hyödyttää esimerkiksi Yhdysvaltojen tapaista suurvaltaa, jonka valuutta toimii maksuvälineenä kansainvälisessä kaupassa.

Myöskään oman valuutan tuoma mahdollisuus devalvoida ei saa Vartiaiselta kiitosta.

– Inflaation kiihdyttäminen – valuutan heikentäminen merkitsee viime kädessä samaa asiaa – ei luo pitkällä aikavälillä lisää työllisyyttä ja tuotantoa, ylijohtaja kirjoittaa.

Vartiainen muistuttaa, että mikäli Suomella olisi käytössään markka, sen arvo olisi todennäköisesti "varsin vahva". Myös korkotaso olisi luultavasti nykyistä korkeampi.

VATT:n ylijohtajan mukaan suomalaisilla ei siis ole taloustieteellisiä perusteita kadehtia ruotsalaisia näiden kruunujensa tähden. 

– Mutta kruunukateus voi silti olla ikävä tosiasia, siinä mielessä, että eurojäsenyydestä tulee syntipukki itse aiheuttamillemme ongelmille. Ja jos näin käy ja tämä lamauttaa päätöksentekoa, eurojäsenyydestä voi ollakin haittaa, ironista kylläkin. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?