Teslan tulevaisuus näyttää valoisalta – niin valoisalta, että kilpailijoillekin voi nauraa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teslan tulevaisuus näyttää valoisalta – niin valoisalta, että BMW:lle voi nauraa

Sähköautoja valmistava Tesla yllätti markkinat positiivisella tuloksellaan. Yhtiön tulevaisuus näyttää niin valoisalta, että toimitusjohtajalla on varaa nauraa kilpailijoilleen.

8.8.2013 15:39 | Päivitetty 8.8.2013 15:38

Sähköautovalmistaja Tesla porskuttaa.

Yhtiö julkaisi eilen huhti-kesäkuun tuloksensa, ja ne löivät markkinat ällikällä. Kun analyytikot ennustivat yhtiön osakekohtaisen tuloksen olevan 0,19 dollaria tappiollinen, olikin se lopulta 0,2 dollaria plussan puolella.

Tesla ylitti myös omat odotuksensa automyyntien suhteen. Kun automyynnin ennustettiin toisella neljänneksellä olevan 4 500 kappaletta, nousikin se 5 150 autoon.

Yhtiön osake on noussut vuodessa yli 350 prosenttia.

Tesla uhmaaautoteollisuuden sääntöjä

The Wall Street Journal -talouslehden mukaan Tesla toimii täysin vastoin autoteollisuuden perinteisiä sääntöjä.

Autoteollisuus on perinteisesti pyrkinyt mittakaavaetuihin. Tuottamalla ison määrän autoja, kustannukset per auto saadaan ajettua alas.

Tesla taas tuottaa tällä hetkellä hyvin pienen määrän autoja. Tammikuusta kesäkuun loppuun se tuotti 8 931 autoa.

Esimerkiksi Porsche myi samana ajanjaksona 81 565 kappaletta korkean katteen autojaan.

UusiHenry Ford?

Teslan tulevaisuus näyttää niin lupaavalta, että toimitusjohtaja Elon Muskilla on varaa vähän naureskella kilpailijoiden yrityksille.

Esimerkiksi sellaisille pikkutekijöille kuin saksalainen BMW. Eilisessä tulosjulkistuksen yhteydessä pidetyssä puhelinkonferenssissa Muskilta kysyttiin, mitä mieltä hän on BMW:n uudesta sähköautosta, i3:sesta.

Kymmenisen sekuntia naureskellut Musk sai lopulta sanotuksi, että on hyvä että muutkin valmistajat satsaavat sähköautojen valmistukseen.

Teslan suunnitelmissa on laajentaa tuotantoaan kattamaan 400 000–500 000 autoa vuoteen 2022 mennessä.

Siihen on kuitenkin pitkä aika. Teslan korkea arvostus perustuukin sen potentiaaliin.

– Osakkeen arvo tänä päivänä heijastaa sijoittajien uskoa siihen, että Elon Musk on seuraava Henry Ford, sanoo Barcalys-pankin analyytikko Brian Johnson The Wall Street Journalille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?