Suomeen halutaan viinaindeksi – alkoholista entistä kalliimpaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomeen halutaan viinaindeksi – alkoholista koko ajan kalliimpaa

Suomeen pitäisi saada alkoholi-indeksi, joka nostaisi alkoholijuomien hintaa tasaisesti ylöspäin, Vanhempainliitto ehdottaa.

7.8.2013 7:53 | Päivitetty 7.8.2013 8:02

Alkoholi-indeksi huolehtisi siitä, että alkoholijuomien hinnat nousisivat nopeammin kuin muiden juomien, ruokien ja tavaroiden hinnat. Näin alkoholista tulisi suhteessa koko ajan hieman kalliimpaa.

Tätä ehdottaa Vanhempainliitto, joka pitää ongelmana erityisesti nuorten ja suurkuluttajien juomista. Liiton mielestä on huono asia, että alkoholin hinta on historiallisesti sahannut ylös ja alas.

Alkoholin reaalihinta ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan nousseet 2007–2012 yhteensä 13,8 prosenttia. Viime vuonna reaalihinnat olivat silti prosentin alempana kuin 2003 ennen alkoholiveron alennusta.  

– Selkeintä on rakentaa mekanismi, jolla alkoholin hintaa korotetaan yleistä hintatason nousua nopeammin. Tarvitaan alkoholi-indeksi, johon alkoholin hinta Suomessa sidotaan, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila sanoo tiedotteessa.

Juuri nuorten ja suurkuluttajien juomista voitaisiin Kurttilan mielestä ehkäistä tehokkaasti hinnalla.

Nuorten juomisen taustalla voi olla myös energiajuomien kulutus. Liiton mukaan moni vanhempi käy ensimmäiset päihdekeskustelut juuri energiajuomien juomisesta.

– Siksi energiajuomien rajaaminen on myös tehokasta päihdetyötä, Kurttila sanoo.

Vanhempainliitto on aiemmin ehdottanut energiajuomien kieltoa alle 16-vuotiailta.

Vanhempainliitto kampanjoi viimeksi talvella ja keväällä nuorten juomista vastaan. Tuolloin se kysyi mainoksissaan muun muassa "Asuuko perheessäsi viinatrokari". Mainoskampanja herätti vilkasta keskustelua nuorten alkoholinkäytön nollatoleranssista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?