Vartiainen Ylelle: Viennin määrättävä palkkatahti

Ylelle eilen puhuneen VATT:n Juhana Vartiaisen mukaan Suomessa olisi seurattava muiden Pohjoismaiden esimerkkiä, ja annettava vientiteollisuuden määrätä tuloneuvottelujen tahti.

| Päivitetty

Ylelle tiistai-iltana puhunut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiaisen mukaan Suomen talouden keskeisimmät ongelmat ovat taantuma, rakenteellinen kestävyysvaje ja heikentynyt kilpailukyky.

Taantuma on ongelmista ainoa, joka ei ole omissa käsissä.

– Taantuma menee kyllä ohi aikanaan, kaikki teolliset työpaikat eivät palaa eikä niitä tarvitse odottaa. Mutta nämä kaksi jälkimmäistä asiaa ovat meidän omissa käsissä ja niistä pitää tehdä päätöksiä, Vartiainen sanoi.

Vartiaisen mielestä on oikein, että hallitus antaa elokuun budjettiriihessä etusijan rakenteellisille uudistuksille. Täsmäelvytystäkin on luvassa, mutta se ei muuta talouden heikkoa kokonaiskuvaa, Vartiainen arvioi. Palkkasovussa olisi mentävä vientiteollisuuden tahdissa.

– Kaikissa muissa Pohjoismaissa on löydetty sellainen toimintatapa, että vientiteollisuus määrää tahdin ja kaikki muut sopeutuvat siihen vientiteollisuuden nousuvaraan.

– Samalla työehtosopimukset ovat muuttuneet joustavammiksi sillä tavalla, että neuvotellaan yksilöllisemmin työehtosopimusten sisällä. Luulen, että Suomessakin mennään ajan mittaan tähän suuntaan, Vartiainen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?