Fedin "kyyhky": Elvytys supistuu ehkä jo ensi kuussa

Yhdysvaltain keskuspankki Fed saattaa supistaa arvopaperiostojaan ehkä jo ensi kuusta alkaen, sanoo Chicagon aluekeskuspankin pääjohtaja Charles Evans.

Charles Evans

6.8.2013 21:24 | Päivitetty 6.8.2013 21:22

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin Chicagon aluekeskuspankin pääjohtajan Charles Evansin mukaan Fed saattaa aloittaa arvopaperiostojensa supistamisen jo ensi kuussa.

Evans kertoi tänään toimittajille näkemyksiään talouden tilasta ja Fedin tulevaisuuden suunnitelmista. Evans tunnetaan Fedin johtajiston "kyyhkynä" ja äänekkäänä rahaelvytyksen kannattajana.

Fed on ostanut viime joulukuusta alkaen 85 miljardin dollarin edestä arvopapereita joka kuukausi. Ostoista 45 miljardia on suuntautunut Yhdysvaltain treasury-lainoihin ja loput arvopaperistettuihin asuntolainoihin.

– Tulemme todennäköisesti heikentämään ostoja tämän vuoden loppua kohti – en voi kertoa tarkalleen mistä kuusta puhumme – ja ostoja heikennetään todennäköisesti ajan myötä jaksoittaisesti, Evans sanoi toimittajille.

Evans kertoi, että hän "selvästikään" ei pidä ostojen supistamista jo ensi kuusta alkaen mahdottomana.

Hän on näin ollen kolmas Fedin pääjohtaja kahden päivän aikana, joka antaa ymmärtää ostojen supistamisen saattavan alkaa jo syyskuussa.

Elvytystä ylituhat miljardia

Fedin pääjohtaja Ben Bernanke nosti kesäkuussa pankin avomarkkinakomitean kokouksessa pöydälle aikataulun arvopaperiostojen lopettamiseksi.

Tarkoitus on vähentää ostoja tämän vuoden loppuun mennessä ja lopettaa ne 2014 vuoden puolivälissä, jos talouden tila on riittävän hyvä.

Evans sanoo olevansa samoilla linjoilla Bernanken suunnitelman kanssa. 

Evans uskoo että vuoden 2014 keskivaiheille mennessä Fedin joulukuussa aloitetun setelirahoitusohjelman, eli "QE 3:sen", koko tulee olemaan noin 1,2 tuhatta miljardia dollaria.

Summa olisi kaksinkertainen Fedin aikaisempien setelirahoitusohjelmien kokoon verrattuna.

Avoin elvytysehtojenmuuttamiselle

Joulukuussa, QE-kolmosesta päätettäessä, Fed linjasi pitävänsä rahamarkkinakoron nollissa niin pitkään kun työttömyys on yli 6,5 prosenttia ja inflaatio ei ole yli 2,5 prosenttia.

Evans sanoi olevansa avoin nollakoroille myös työttömyysprosentin alitettua sovitun rajan.

Minneapoliksen aluekeskuspankin pääjohtajan Narayana Kocherlakotan mukaan raja pitäisi vetää 5,5 prosenttiin, ja Evans kertoi toimittajille että hänen ajattelunsa ei ole Kocherlakotan kanssa ristiriidassa.

– Työttömyys saattaa laskea kuuteen prosenttiin ennen kuin näemme tarpeen kiristää rahapolitiikkaa, Evans sanoi.

– Jos avomarkkinakomitea uskoisi työttömyysprosentille asetetun tason laskemisen olevan hyödyllistä, en usko että minulla olisi sen kanssa mitään ongelmaa.

Evansin mukaan päätös supistaa ostoja on "tietoriippuvaista". Jos inflaatio säilyy matalana, Fed saattaa päättää ostojen supistamisen lykkäämisestä, Evans sanoi.

Evans myös perui aikaisempia lausunnoistaan, joiden mukaan hän haluaa nähdä vähintään 200 000 uutta työpaikkaa joka kuukausi puolen vuoden verran, ennen kuin hän tukee arvopaperiostojen lopettamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?