Miksi yritykset irtisanovat veroalesta huolimatta?

Yritysveron alennuksen toivottiin auttavan yrityksiä työllistämään, mutta irtisanomiset ovat vain jatkuneet. Uusista yt-neuvotteluista kuultiin viimeksi tänään, kun Metso kertoi vähentävänsä jopa 750 työpaikkaa. Veronalennus alkaa vaikuttaa yritysten talouteen vasta vuosien kuluessa, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila.

5.8.2013 18:35 | Päivitetty 5.8.2013 18:47

Hallitus päätti maaliskuun kehysriihessä leikata yritysten maksamaa yhteisöveroa 20 prosenttiin 24,5 prosentista. Hallitus perusteli ratkaisujaan työllisyyden ja yrittäjyyden tukemisella.

– Kaikkein tärkeintä on se, että nyt satsataan uusiin työpaikkoihin, työhön ja tulevaisuudenuskoon, pääministeri Jyrki Katainen sanoi.

Seuraavalla viikolla työnantajapuolen ykköspomo Ilpo Kokkila arvioi Kauppalehden haastattelussa elinkeinoelämän jääneen velkaa hallitukselle. Kokkila toivoi yrityksiltä investointeja sekä työllistämistä.

– Rahaahan pantiin pankkiin sen vuoksi, että se olisi firmoissa, jotta voitaisiin investoida ja luoda uusia työpaikkoja, Kokkila puolusti yritysten saamia helpotuksia.

– On firmojen vuoro näyttää nyt.

Toistaiseksi helpotukset eivät näytä lopettaneen ainakaan irtisanomisia. Tuorein esimerkki saatiin tänään, kun konepajayhtiö Metso kertoi leikkaavansa jopa 750 työpaikkaa.

Kehysriihen jälkeen suurista vähennyksistä on kertonut moni muukin yhtiö.

Esimerkiksi postiyhtiö Itella ilmoitti huhtikuussa yt-neuvotteluista, jotka voisivat johtaa jopa 290 työpaikan vähennyksiin Suomessa. Toukokuussa tietotekniikan palveluyhtiö Tieto arvioi vähentävänsä 180 työpaikkaa.

Matkapuhelinyhtiö Nokia kertoi kesäkuussa jopa 300 työpaikan vähennyksestä ja 715 työpaikan ulkoistuksesta. Metsäyhtiö Stora Enso taas arvioi vähentävänsä 650 työpaikkaa.

"Vaikutusta toistaiseksiasenteissa"

Kokkilan mielestä veropäätös oli kuitenkin hyvä ja oikeansuuntainen ele, joka vaikuttaa yrityksiin vielä näkyvästi.

– Eihän se tietenkään vielä ole toiminut. Sen viive on muutama vuosi, Kokkila sanoo Taloussanomille.

 Mutta eivätkö yritykset katso eteenpäin?

– Totta kai, ja kyllä sillä varmasti on monen ajattelussa ollut jo positiivisia seuraamuksia.

Toistaiseksi päätös onkin vaikuttanut lähinnä asenteisiin, Kokkila uskoo.

– Ei se todellakaan vielä paljoa ole päässyt vaikuttamaan, mutta varmasti se on sitä suuntaa osaltaan kääntämässä.

Yhteisöveron lasku astuu voimaan vuoden 2014 alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?