HS: Jorma Ollila on pitänyt sijoitusyhtiönsä salassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Jorma Ollila on pitänyt sijoitusyhtiönsä salassa

Suomen elinkeinoelämän ykkösnimiin kuuluva Jorma Ollila on pitänyt henkilökohtaisen sijoitusyhtiönsä pimennossa. Veroparatiisissa majailevan yhtiön jättäminen sisäpiirirekisterien ulkopuolelle voidaan katsoa lainvastaiseksi.

3.8.2013 9:51 | Päivitetty 3.8.2013 11:12

Nokian ruoria kauan pyörittänyt Jorma Ollila on pitänyt vuonna 2000 Luxemburgiin perustamansa sijoitusyhtiön visusti sisäpiirirekisterien ulkopuolella, kertoo Helsingin Sanomat.

Ollilan Kestrel -niminen sijoitusyhtiö on pysynyt pimennossa kolmetoista vuotta. Nokian sisäpiirirekisterissä yhtiötä ei mainittu vuosina 2000-2006.

Teräsyhtiö Outokummun sisäpiirirekisteriin yhtiö ilmestyi vasta sen jälkeen, kun HS oli tiedustellut asiaa Ollilalta. Ollila on Outokummun hallituksen puheenjohtaja.

Arvopaperimarkkinalain mukaan pörssiyhtiön toimitusjohtaja ja hallitusten jäsenet ovat velvollisia ilmoittamaan määräysvallassaan olevat yhtiöt sisäpiirirekisteriin.

– Yhtiön, yhteisön tai säätiön kotimaalla ei ole merkitystä. Mikäli yhtiö on henkilön määräysvallassa, se on ilmoitettava, toteaa Finanssivalvonnan osastopäällikkö Jarmo Parkkonen HS:lle.

Kattava sisäpiirirekisteri varmistaa sen, ettei johtohekilöt käytä hyväkseen yhtiön osakkeen hintakehitykseen vaikuttavaa sisäpiiritietoa.  

Ollilan mukaan hänen käyttämänsä juristi on tulkinnut asiaa niin, ettei ilmoitusvelvollisuutta Kestrelin kohdalla ole syntynyt.

– Jos tässä on tapahtunut virhe, se korjataan. Muuten en halua asiaa kommentoida, Ollila toteaa.

Luxemburgiin rekisteröidyn Kestrelin tasearvo oli viime vuoden lopulla 8,2 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?