IMF: Espanja on oikeilla raiteilla, mutta lisätoimia tarvitaan vielä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Espanjan työttömyys uhkaa pysyä korkealla vielä viisi vuotta

Espanjan talouden epätasapainottomuudet ovat nopeasti oikenemassa. Talouskasvun ja uusien työpaikkojen luomiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää uudistuksia, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF toteaa raportissaan.

2.8.2013 20:08 | Päivitetty 2.8.2013 20:08

– Valtion velkakirjojen korot ovat laskeneet, vaihtotase näyttää ylijäämää ja valtion budjetin alijäämä supistui voimakkaasti viime vuonna taantumasta huolimatta, Myös yksityisen sektorin velat ovat vähentyneet samanaikaisesti, kun pankkijärjestelmä on vahvistunut, IMF listaa talouden myönteisiä kehityspiirteitä.

Valuuttarahasto huomauttaa kuitenkin, että Espanjan tie kohti parempaa on vaivalloinen ja hidas.

– Talouskasvu on ollut miinusmerkkistä viimeiset seitsemän vuosineljännestä, työttömyys on kohonnut tasolle, jota ei voi hyväksyä ja pienyritysten rahoituksen saanti on vaikeaa. Rahoitussektorikin muodostaa edelleen merkittävän uhan taloudelle, IMF kirjoittaa.

IMF uskoo, että jo toteutetut uudistukset työmarkkinoilla ja rahoitusmarkkinoilla edesauttavat talouden vakautumista.

Työmarkkinoilla tarvitaan kuitenkin aktiivisempaa politiikkaa ja lisää joustavuutta, jotta ennätyskorkea työttömyys saadaan pienemmäksi. Valuuttarahasto varoittaa, että nykyisillä käytännöillä työttömyys pysyy 25 prosentin tuntumassa ainakin vuoteen 2018 saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?