Asuntosijoittaja, älä tee näitä mokia vuokratessasi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntosijoittaja, älä tee näitä mokia vuokratessasi

Vuokra-asuntomarkkinoilla on alkamassa kuumin aika uusien opiskelijoiden etsiessä asuntoja. Sesongista huolimatta vuokraus voi epäonnistua virheisiin sortumalla. Suomen Vuokranantajat listasi viisi yleisintä.

2.8.2013 15:15 | Päivitetty 2.8.2013 15:16

Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva opasti tiedotustilaisuudessa, mitä asunnonomistajan pitää välttää uutta vuokralaista etsiessään.

1. Liian suuren vuokran pyytäminen

Suurempien vuokra-asuntojen kysyntä on laskenut. Tämä pitää huomioida myös hinnoissa, jos etsii vuokralaista esimerkiksi kolmiolle tai neliölle.

– Olemme saaneet huolestuneilta vuokranantajilta kysymyksiä, mitä tehdä, kun asunto on tarjolla samaan hintaan kuin aiemmalla vuokralaisella ja näyttöön ei tule ketään, Koro-Kanerva kertoo.

– Asunnonomistajalle voi olla vaikeaa niellä sitä, että vuokratasoa on laskettava. Hinta määrittyy kulloisenkin markkinatilanteen mukaan.

2. Epäonnistunut ilmoittaminen

Verkossa on monenlaista markkinapaikkaa, jossa vuokralle tarjotaan asuntoja. Jos ilmoituksen muoto on vapaasti valittavissa, vuokranantaja saattaa sortua liian niukkaan ilmoitukseen, Koro-Kanerva pelkää.

"Vuokrataan yksiö Kalliosta" ei tarjoa riittävästi tietoa asuntoa etsivälle.

– Monelle tämä on kompastuskivi. Varsinkin muualta muuttavat tekevät ratkaisunsa nimenomaan ilmoituksen ja erityisesti sen kuvien perusteella.

Vuokranantajat suosittelee ilmoitukseen hyviä, valoisia kuvia asunnosta, pohjapiirustusta sekä kaikkia olennaisia tietoja.

3. Asuntonäyttöön ei panosteta

Koro-Kanervan mukaan asunnon näytössä ei pidä hätäillä. Potentiaalisen vuokralaisen karkottaa pois se, että asuntoa ei ole siivottu, siellä haisee pahalle ja verhot ikkunassa tai lika estävät valon pääsyn asuntoon.

Myös kokemus siitä, ettei pienessä asunnossa ole lainkaan säilytystiloja, saattaa johtaa kiinnostuksen lopahtamiseen.

– Vuokranantajan kannattaa etukäteen miettiä, miten säilytys voidaan järjestää. Tässä on kyse asiakaspalvelusta.

4. Haussa nätti nuori nainen

– Se, että vuokralaiseksi etsitään nuorta naista, on varmaan perua suomifilmien ajoista. Uskotaan, että nuoret naiset ovat niitä kaikkein säntillisempiä ja maksavat vuokran ajoissa ja siivoavat hyvin, Koro-Kanerva pohtii.

Sukupuoli tai ikä ei ole tae siitä, että vuokranmaksu tulee hoidettua tai että asunnosta huolehditaan hyvin, Vuokranantajat korostaa. Järkevintä on etsiä oikea tyyppi tarjolla olevaan asuntoon.

Minkälainen alue on kyseessä? Minkälainen asunto?

– En laittaisi sellaiseen taloyhtiöön, jossa on paljon iäkkäitä ihmisiä, kahta teekkaripoikaa, vaikka he muuten olisivat hyviä vuokralaisia.

5. Vuokralaisen taustoja ei tarkisteta

Vuokranantajat muistuttaa, että luottohäiriömerkinnät ovat olleet viime vuosina kasvussa. Pelkästään vuokralaisen antamiin tietoihin ei pitäisi tuudittautua, vaan varmistaa tämän maksukyky luottotiedot tarkistamalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?