Vuokra-asunnon löytää nyt helpommin

Vaikka vuokrat ovat yhä nousseet, asuntoja on paremmin tarjolla tänä kesänä kuin aiempina vuosina, vuokravälittäjä Vuokraturva sanoo. Heikko taloustilanne on tehnyt tunnelmasta odottavan myös vuokramarkkinoilla.

2.8.2013 14:01 | Päivitetty 2.8.2013 15:33

– Pienissä asunnoissa vuokrapyynnöt ovat korkeita, mutta asuntoja on tarjolla pääkaupunkiseudullakin, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kertoi tiedostustilaisuudessa perjantaina.

– Muutamana aikaisempana kesänä, vaikka olisi ollut valmis maksamaankin, pieniä asuntoja ei ole riittänyt kaikille. Nyt tilanne on parempi ja tunnelma erilainen.

Edellisten kesien huutokauppoja asuntonäytöissä ei ole tänä kesänä nähty.

Metsola arvelee paremman tarjonnan johtuvan siitä, että pääkaupunkiseudulle syntyy uusia työpaikkoja niukasti.

– Aiempina kesinä töissä olevat ovat vieneet asunnot opiskelijoiden nenän alta. Nyt työn perässä muuttavia on vähemmän, joten kysyntä on pienempää.

Vuokrien nousuei hidastunut

Tilastokeskus esitteli samassa tilaisuudessa tilastoaan vuokrien kehityksestä huhti-kesäkuussa.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuotta aiemmasta 3,8 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla nousua oli tuntuvat 4,1 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousun hidastuminen ei siis ainakaan vielä näy vuokrissa.

Koko maassa yksiön neliöhinta oli toisella neljänneksellä keskimäärin 15,54 euroa. Helsingin kantakaupungissa luku oli 22,25 euroa, Oulussa 13,73 ja pienissä alle 20 000 asukkaan kunnissa 10,07.

Tilastossa mukana ovat sekä uudet että vanhat vuokrasopimukset, minkä vuoksi se ei kerro totuutta uusien sopimusten hintatasosta.

Vuokraturva ennustaa vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrien nousevan tänä vuonna viisi prosenttia.

Kolmioiden vuokrat pysyvät vuoden 2012 tasolla ja neliöiden laskevat kaksi prosenttia, yhtiö arvioi.

Perheasunnoissavalinnan varaa

Suuremmissa asunnoissa on nyt Metsolan mukaan vuokralaisen markkinat.

– Perhe, jolla on hyvät työpaikat ja luottotiedot kunnossa, saa valita mieleisensä ison kaksion keittiöllä, kolmion tai neliön. He voivat jopa tehdä tarjouksia näistä perheasunnoista ja tarjoukset saattavat mennä läpi.

100–150 euroa lisää maksamalla asunnon tasoa voi nostaa tuntuvasti, Metsola toteaa.

– Sillä voi saada yhden huoneen lisää, saunan tai porealtaan. Perhe, joka lähtee hakemaan vuokra-asuntoa, voi yhtäkkiä huomata, että heillä on varaa selvästi parempaan asuntoon kuin olivat kuvitelleetkaan.

Taantuma lykkäämuuttopäätöstä

Arvoasunnoissa hinnat ovat tulleet ryminällä alas talouskriisin myötä. Metsolan mukaan asunto, josta pyydettiin viisi vuotta sitten 6 000 euroa, menee vuokralle nyt 4 000:lla, jopa 3 000 eurolla.

Huonompikuntoisiin asuntoihin ei tahdo löytyä asujia, Metsola kertoi. – Kun tarjontaa on enemmän ja kysyntää vähemmän, vuokralaisten vaatimukset ovat nousseet. Ainoa vaihtoehto on usein puutteellisessa kunnossa olevan asunnon vuokraaminen opiskelijoille kimppakämpäksi tai remonttimiehille työviikon ajaksi.

Metsola ihmettelee nykyistä tilannetta, jossa kysyntä on pienentynyt sekä asuntojen osto- että vuokramarkkinoilla. Perinteinen keinulautateoria, jossa toisen puolen noustessa toinen laskee, ei pädekään.

– Tämä on ollut erikoinen vuosi. Taustalla näyttää olevan se, että ihmiset kyllä miettivät muuttoa mutteivät kuitenkaan sitä tee. Asuntoa ei vaihdetakaan. Ehkä se johtuu siitä, etteivät ihmiset tiedä, mitä nykyisestä taloustilanteesta pitäisi ajatella. Jäädään pohtimaan, eikä tehdä ratkaisuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?