"Korot pysyvät nykytasolla pidemmän ajan"

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi toisti iltapäivän tiedotustilaisuudessa Frankfurtissa pankin kuukausi sitten antaman ohjauksen, jonka mukaan keskuspankin keskeinen rahamarkkinoiden ohjauskorko pysyy alhaisena "pidemmän ajan".

1.8.2013 16:30 | Päivitetty 1.8.2013 16:35

EKP:n neuvosto päätti tänään odotetusti pitää keskeisen ohjauskorkonsa 0,50 prosentissa, johon se laskettiin toukokuussa. Myös pankkien keskuspankkitalletusten korko pysyi ennallaan nollassa.

– Korot pysyvät nykytasoillaan tai vielä tätä alempana pidemmän ajan. Tarvittaisiin huomattavasti nykyistä parempaa tietoa taloudesta, jotta ohjausta muutettaisiin, Draghi sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.

EKP ei ennen heinäkuun kokousta ollut antanut arviota tulevasta rahapolitiikasta. Draghi ei tänäänkään kuitenkaan täsmentänyt, mitä "pidempi aika" konkreettisemmin tarkoittaa.

Draghin mukaan ohjeistus alhaisista koroista perustuu maltillisiin inflaationäkymiin ja heikkoon talouskehitykseen. Linjaus hyväksyttiin EKP:n neuvostossa yksimielisesti, pääjohtaja kertoi. Hän torjui samalla perusteettomina markkinoilla liikkuneet spekulaatiot EKP:n odotettavissa olevasta koronnostosta.

Draghi näki euroalueen taloustilanteessa jo pientä valoa.

– Luottamusindikaattorit ovat kertoneet jonkinasteisesta tilanteen kohentumisesta. Ne viittaavat siihen, että taloustilanne on vakautumassa. Toipuminen on tosin hidasta.

Draghi muistutti kuitenkin, että talousnäkymissä on yhä riskejä heikompaan suuntaan.

Euroalueen inflaatioriskit ovat pääjohtajan mukaan suurelta osin tasapainossa. Alaspäin inflaatiota voi vetää heikko talouskehitys. Toisaalta inflaatiota kiihdyttäviä tekijöitä voi tulla raaka-aineiden hintakehityksestä ja verotuksen puolelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?