Teknologiayritysten tuotanto painui uudestaan pohjalle

Teknologiateollisuudessa tuotanto on vajonnut finanssikriisivuoden 2009 pohjalukemiin. Alan liikevaihto laski keväällä ja alkukesästä, etujärjestö Teknologiateollisuus ilmoittaa suhdannekatsauksessaan.

1.8.2013 11:46 | Päivitetty 1.8.2013 11:45

Kriisivuotta seurannut tuotannon ja liikevaihdon elpyminen on haihtunut.

Tammi–huhtikuussa liikevaihto oli kuusi prosenttia niukempi kuin samaan aikaan vuonna 2012.

Alan yritykset saivat huhti–kesäkuussa 14 prosenttia vähemmän tilauksia euromääräisesti mitattuna kuin vuosi sitten, ilmeni Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa.

– Viime kuukausien tilaus- ja tarjouspyyntökehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan syksyllä alemmalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, järjestön puheenjohtaja Jorma Turunen sanoo tiedotteessa.

Toisen vuosineljänneksen lopulla tilauskanta oli kymmenen prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan vuonna 2012.

Alan yrityksissä työskenteli kesäkuun lopulla kaksi prosenttia eli 6 000 henkilöä vähemmän kuin vuosi takaperin. Kaikkiaan työntekijöitä alalla oli suunnilleen 289 000. Heistä 15 000 oli lomautusjärjestelyjen piirissä.

Vuonna 2012 teknologiateollisuuden liikevaihto Suomessa oli reilut 66 miljardia euroa. Ennen talouskriisiä vuonna 2008 luku oli 81 miljardia euroa. Silloin alalla oli henkilöstöä 319 000.

Teknologiateollisuus korostaa tiedotteessaan kilpailukyvyn merkitystä heikentyneen kysynnän keskellä.

– Vain kilpailukykyiset yritykset saavat uusia tilauksia ja voivat tarjota työtä kannattavasti. Työvoimakustannusten nousu on pysäytettävä, jos työllisyydestä halutaan pitää huolta, toteaa Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?