UBS:n tulos parani roimasti - ostaa takaisin kriisirahaston keskuspankilta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sveitsiläispankki takoo tulosta – ostaa takaisin kriisirahaston

Sveitsiläinen UBS-pankin tulos parani viime vuodesta roimasti. Nyt UBS aikookin ostaa takaisin kriisirahaston, jonka pystyttämisessä Sveitsin keskuspankki auttoi pankkia.

30.7.2013 12:06 | Päivitetty 30.7.2013 12:08

Sveitsiläinen pankkikonserni UBS tahkosi huhti–kesäkuussa kovan tuloksen. Pankki kertoi myös aikeistaan ostaa takaisin finanssikriisin aikana perustettu kriisirahasto Sveitsin keskuspankilta. Rahastoon siirrettiin UBS:n riskisijoituksia.

UBS:n nettotulos vahvistui huhti–kesäkuussa kolmanneksen viime vuoden vastaavasta ajasta noin 690 miljoonaan Sveitsin frangiin (noin 558 miljoonaa euroa). Tulos vastasi pankin viime viikolla kertomia ennakkotietoja.

UBS ylsi tulosparannukseen huolimatta noin 700 miljoonan euron varauksista, jotka pankki teki Yhdysvalloissa käytävän oikeusjutun takia.

UBS on päässyt yhdysvaltalaisviranomaisten kanssa lähelle sopua oikeuskiistassa, joka on koskenut asuntoluottopohjaisten arvopapereiden myyntiä Yhdysvalloissa vuosina 2004–2007. Viranomaiset ovat syyttäneet UBS:n lisäksi myös useita muita isoja pankkeja harhaanjohtavista tiedoista arvopaperikaupassa.

Toimitusjohtaja Sergio Ermottin aikana UBS on säästänyt muun muassa irtisanomalla työntekijöitä ja keskittymällä investointipankkitoiminnan sijasta varainhoitoon.

Ermotti sanoi Bloombergille, että pankin tarkoituksena on pienentää tasettaan ja parantaa pääomiaan mahdollisimman nopeasti. UBS ei aio maksaa osinkoja ennen kuin pankin Basel III -pankkisääntelyn mukainen vakavaraisuusaste nousee 13 prosenttiin. Näin käy pankin arvion mukaan ensi vuonna.

UBS kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä, että se aikoo hankkia Sveitsin keskuspankilta takaisin kriisirahaston, jonka perustaminen oli osa UBS:n pelastusohjelmaa finanssikriisin aikana.

Kriisin aikana UBS siirsi noin 29,2 miljardilla eurolla riskipitoisia sijoituksia keskuspankin rahastoon. Vastineeksi SNB pääomitti rahastoa kuudella miljardilla frangilla eli noin 4,9 miljardilla eurolla ja myönsi UBS:lle lainan.

Sopimuksessa UBS:lle taattiin oikeus ostaa rahaston osakepääoma takaisin itselleen, kun pankkilaina on maksettu kokonaan takaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?