Kuluttajien työttömyysarviot synkkenivät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yli puolet suomalaisista uskoo työttömyyden pahenevan

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni heinäkuussa kesäkuusta. Luottamus oli kuitenkin selvästi vahvempaa kuin vuotta aiemmin, Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista selviää.

29.7.2013 9:48 | Päivitetty 29.7.2013 9:52

Luottamusindikaattori painui heinäkuussa 5,0:aan kesäkuun 8,1:stä. Vuosi sitten heinäkuussa lukema oli vain niukasti plussan puolella. Vahvistumisesta huolimatta talousluottamus on edelleen heikompaa kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin.

Kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja varsinkin työttömyyskehityksestä olivat heinäkuussa synkempiä kuin kesäkuussa. Myös näkemykset kotitalouden säästämismahdollisuuksista heikkenivät hieman kesäkuuhun verrattuna, mutta säilyivät kuitenkin melko valoisina.

Kuluttajien arviot omasta taloudestaan pysyivät heinäkuussa ennallaan ja olivat edelleen varovaiset.

Kuluttajista vajaa kolmannes eli 32 prosenttia arvioi Suomen talouden kehittyvän heikompaan suuntaan seuraavan vuoden aikana. Runsas neljännes uskoi tilanteen paranevan. Kesäkuussa vastaavat luvut olivat 28 ja 29 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti 24 prosenttia kyselyyn vastanneista. 14 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Työttömyystilanteen heikentymistä ennakoi 59 prosenttia kuluttajista. Vain 11 prosenttia arveli, että vuoden kuluttua tilanne on jo parempi. Näkemykset synkentyivät kuukauden aikana, sillä kesäkuussa vastaavat lukemat olivat 50 ja 15 prosenttia.

Noin puolet barometriin vastanneista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle. Lainan ottamisen arvioi heinäkuussa kannattavaksi 58 prosenttia kuluttajista.

Tilastokeskus haastatteli kuluttajabarometria varten noin 1 400:aa henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?