Vaatekauppa syyniin: "Haluamme myydä vain hyvännäköisille" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vaatekauppa syyniin: "Haluamme myydä vain hyvännäköisille"

Abercrombie & Fitch tunnetaan muun muassa paidattomista miehistään.

Julkaistu: 26.7.2013 12:34, Päivitetty 26.7.2013 12:33

Muodikkaita vaatteita kaupitteleva yhdysvaltalaisketju joutuu viranomaisten tarkkailuun Ranskassa.

Ranskan kansallinen oikeusasiamies Defenseur des Droits aloittaa tutkimukset siitä, onko vaatekauppaketju Abercrombie & Fitch syrjinyt liian rumaksi katsomiaan työnhakijoita palkkaamalla vain mallin mitat täyttäviä ehdokkaita.

Tutkimuksista kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Oikeusasiamiehen johtajan Dominique Baudisin mukaan työnantaja voi pitää ulkonäköä kriteerinä, kun fyysiset ominaisuudet ovat keskeisiä ammatille. Esimerkiksi malleja voi siis palkata ulkonäön perusteella.

Baudisin mukaan Abercrombie & Fitch on kuitenkin palkannut myös kauppojensa myyjiä vain näiden kauneuden ja komeuden perusteella. Vaateketjun mukaan ulkonäön perusteella palkatut työntekijät ovat malleja. Niillä yhtiö pyrkii houkuttelemaan asiakkaita liikkeisiinsä.

Vaateketjun palkkauspolitiikka on ollut tapetilla myös aiemmin. Vuonna 2006 toimitusjohtaja Mike Jeffries kertoi Salon-verkkolehdelle, että yhtiö palkkaa työntekijöitä ulkonäön perusteella. 

– Hyvännäköiset ihmiset houkuttelevat toisia hyvännäköisiä ihmisiä, ja me haluamme myydä vaatteita vain siisteille, hyvännäköisille ihmisille. Emme halua myydä vaatteitamme kenellekään muille. 

Vaateketju on ollut myös oikeudessa rekrytointiensa takia. Vuonna 2004 yhtiö sopi 40 miljoonalla dollarilla joukkokanteen, joka sitä vastaan oli nostettu Yhdysvalloissa.

Yhtiöstä ei haluttu kommentoida Ranskassa käynnistyviä tutkimuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?