Ruoanjämiä ja vähän kaikkea – hodarin valmistusprosessi ei ole heikkohermoisille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lihajämät sekoittuvat limasta lieriöiksi – katso video nakkitehtaalta

Hot dog on suosittu ruoka ympäri maailman. Kuvaajaryhmä pääsi tehtaan sisälle katsomaan, miten nakki valmistuu. Näky ei ollut kaunis, mutta se vakuutti tehokkuudellaan.

25.7.2013 17:56 | Päivitetty 25.7.2013 18:12

Monet meistä ovat joskus syöneet hot dog -nakkisämpylän. Useimmat eivät kuitenkaan ole pysähtyneet miettimään, miten nakki valmistuu.

Enää ei tarvitse arvailla: yhdysvaltalainen televisioyhtiö Discovery Channel pääsi John Morrell -yhtiön tehtaaseen sisälle katsomaan, mistä se nakki oikein tulee. Asiasta kirjoittaa Business Insider.

Ruoanjämiäja vähän kaikkea

Homma lähtee käyntiin sian-, naudan- ja kananlihan valmistuksessa yli jääneistä jämistä.

Hodarin ystävä saa katsella kauhistuneena, kun nämä jämät dumpataan valtavaan lihamyllyyn.

Ja sitten tapahtuu... no, vähän kaikkea.

Jauhettuun lihaan lisätään ensin vielä prosessoituja kananlihan jämiä. Sitten soosiin dumpataan tärkkelystä, suolaa, sinappijauhetta ja muita mausteita, asiakaskunnasta riippuen.

Sekoitukseen kaadetaan vielä vettä ja maissisiirappi. Lopulta putkesta valuu sammioihin ruskeaa, vaahtoavaa limamössöä. Mieleen tulee Star Wars -elokuvista tuttu hirviö Jabba the Hut.

Ihmiskunnanriemuvoitto

Seuraavaksi alkaa tekninen liukuhihnaprosessi, joka saa kuuhun laskeutumisen näyttämään alkeelliselta teknologiselta pyrähdykseltä.

35 sekunnissa mössöstä muotoutuu niin suuri määrä nakkipötköjä, että niillä voisi ympäröidä jalkapallokentän kahdesti.

Nakkipötköt valuvat koneiden ohjaamina läpi monimutkaisen tuotantoprosessin. Välillä nakkeja kuivatetaan, välillä kastellaan, välillä keitetään, ja lopulta robotti katkaisee nakkijonoista yksittäiset nakit irti ja toinen kone iskee muovit päälle

Kaikki on täsmällistä, kuin fordilaisessa dystopiassa. Nakit ovat täsmälleen oikean kokoisia, täsmälleen identtisiä – ja niitä tulee valtavan nopeasti.

Morrellin tehdas tuottaa 300 000 hodaria. Tunnissa. Se on yli 83 hodaria sekunnissa.

Ensi kerralla kun syöt hodaria, voit siis olla varma ainakin kahdesta seikasta: maistelet ainakin kolmea eläintä sekä valtavaa määrää muita aineita, ja ruoanjämistä syntynyt nakki valmistui valtavan nopeasti.

Saisiko sitä sinappia?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?