Ikijään sulamisen vapauttamasta metaanista 4549 miljardin euron kulut - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ikijäässä muhii 45 490 miljardin lasku

Arktiksella muhii aikapommi, jonka vaikutukset ilmaston lämpenemiseen ovat katastrofaaliset. Tuoreen tutkimuksen mukaan ikijään sulamisessa vapautuvasta metaanista kertyisi järisyttävä lasku, jonka maksaisivat suurimmaksi osaksi kehitysmaiden asukkaat.

25.7.2013 14:54 | Päivitetty 25.7.2013 16:03

Ilmastonmuutoksen tähtitieteellisistä kustannuksista on saatu uutta osviittaa. Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Arktiksen ikijään sulaminen vapauttaisi ilmakehään metaania, mistä kertyisi ihmiskunnalle 60 000 miljardin dollarin eli reilun 45 490 miljardin euron kulut.

Summa on vertailukelpoinen maailmantalouden arvon kanssa, joka oli viime vuonna 70 000 miljardia dollaria.

Taloustieteilijöiden ja jäätikkötutkijoiden muodostaman tutkimusryhmän mukaan itäisen Siperian kielekkeen ikijäähän on sitoutunut 50 miljardia tonnia metaania. Metaani lämmittää ilmakehää merkittävästi enemmän kuin hiilidioksidi. Lisäksi se ohentaa otsonikerrosta.

Arktiksen sulamisen kulut perustuvat myös siihen, että se muuttaisi olennaisesti maapallon ilmaston ja merien dynamiikkaa.

Tutkijoiden mukaan ikijää voi sulaa vähitellen seuraavien 50 vuoden aikana, mutta myös äkillisesti. Katastrofaalisista seurauksista maksaisivat kaikki maat, mutta 80 prosenttia taloudellisista vaikutuksista lankeaisi Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan köyhien maiden kannettavaksi.

Oikaisu: Ikijään sulaminen aiheuttaisi ihmiskunnalle 45 490 miljardin euron laskun. Aiemmin jutussa väitettiin, että ikijään sulaminen aiheuttaisi ihmiskunnalle 4 549 miljardin euron laskun. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?