Espanjan työttömyysprosentti laski huhti–kesäkuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vihdoinkin: Espanjan työttömyysprosentti laski

Espanjan työttömyysprosentti laski toisella vuosineljänneksellä, turistikauden tuella. Tulevaisuus näyttää yhä synkältä.

25.7.2013 13:09 | Päivitetty 25.7.2013 16:02

Espanjan taloudessa näkyy vihdoinkin piristymisen merkkejä.

Espanjan kansallisen tilastokeskuksen mukaan maan työttömyysprosentti laski toisella vuosineljänneksellä 26,3 prosenttiin, kun vastaava luku oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 27,2 prosenttia.

Luku ylitti analyytikoiden odotukset. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat asiantuntijat odottivat työttömyysprosentin pysyvän samoissa lukemissa.

Turistikausikaunistaa lukuja

Espanjan työttömyysprosentti on kolme kertaa suurempi kuin se oli ennen laman alkua vuonna 2008. Ekonomistit ennustavat työttömyysprosentin jatkavan kasvamistaan tulevaisuudessa.

– Työpaikkojen luonti ei ole vielä palautunut kestävällä tavalla, madridilaisen analyytikkofirman konsultti Jose Antonio Herce sanoo Bloombergille.

– Se paranee joka vuosi turistikauden huipun lähestyessä, ja heikentyy elokuun jälkeen.

Uusia työpaikkoja tuli toisella vuosineljänneksellä 149 000, ja työpaikkojen määrä Espanjassa kasvoi 16,8 miljoonaan.

Työttömien määrä laski 225 000 hengellä monien työttömien lopetettua työn etsimisen.

Kiistatyömarkkinoista

Maan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vaatineet hallitusta syventämään viimevuotista työmarkkinauudistusta, mutta Espanjan hallitus on ollut toistaiseksi suhtautunut ajatukseen haluttomasti.

Uudistuksilla on pyritty parantamaan maan teollisuuden kilpailukykyä, esimerkiksi ajamalla työvoimakustannuksia alas.

Autovalmistaja Volkswagenin Seat-yksikkö sanoi päässeensä sopimukseen Espanjan ammattiliittojen kanssa työtuntien leikkaamisesta. Sopimuksen mukaan työtunteja vähentämällä yrityksen ei tarvitse erottaa ketään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?