EU tekee luottokortilla maksamisesta halvempaa – Suomi ei juuri hyödy

Euroopan unioni rajoittaa kuluja, joita pankit ovat perineet muiden muassa Visan ja Mastercardin pankki- ja luottokorttimaksuista. Kaupan liitosta kerrotaan, että uudistuksen vaikutukset jäävät Suomessa vähäisiksi. Ainakin yksi luottokortintarjoaja saattaa myös livahtaa porsaanreiästä.

24.7.2013 15:17 | Päivitetty 24.7.2013 15:16

Euroopan unioni rajoittaa pankkien korttimaksuista perimiä kuluja. Tähän mennessä pankit ovat kartuttaneet vuosittain kassaansa kuudella miljardilla eurolla perimällä vähittäiskaupoilta kuluja asiakkaiden korttimaksuista.

Uudistuksessa perityn kulun sallittu määrä rajataan pankkikorttien kohdalla 0,2 prosenttiin ja luottokorttimaksuissa 0,3 prosenttiin. Uudistus tulee heti voimaan rajat ylittävässä kaupassa ja laajenee maiden sisäiseen kauppaan 22 kuukauden siirtymäajan jälkeen.

Kaupan liiton maksuväline- ja turvallisuusasioista vastaava asiamies Matti Räisänen kertoo Taloussanomille, että uudistuksen vaikutukset jäävät Suomessa pieniksi.

– Tehokkaan korttimaksujärjestelmän ansiosta Suomessa pankkikorttimaksuista maksettu kulu on jo enimmillään 0,31 prosenttia maksusta, Räisänen kertoo.

Pankkikorttimaksuissa pankit perivät Suomessa aina vähintään neljä senttiä ostoksesta. Jos summa on 12-242 euroa, kulu on Räisäsen mainitsema 0,31 prosenttia. Sitä suuremmista ostoksista peritään 75 senttiä.

Luottokorttimaksuissa kulu on Räisäsen mukaan tällä hetkellä vajaan prosentin. Esimerkiksi Saksassa pankit perivät kaupoilta luottokorttimaksuista keskimäärin 1,8 prosenttia ostoksesta.

Poikkeuksina ovat muiden muassa American Express ja Diner's Club, jotka perivät kaupoilta jopa kolme prosenttia korteillaan tehdyistä maksuista. Uutistoimisto Bloombergin mukaan ostoksilla mitattuna käytetyin luottokortin tarjoaja American Express saattaa välttää myös EU:n rajoituksen.

Syy on siinä, että EU:n rajoitus kohdistuu kuluihin, joita pankit perivät toisiltaan keskenään vaihtamistaan maksuista. American Express käyttää suurimmassa osassa liiketoiminnastaan toisenlaista kulujärjestelmää. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?