Työntekijöiden osuus kansantulosta on pienentynyt viime vuosikymmeninä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Minne talouskasvu on mennyt? Ei ainakaan työntekijöiden taskuun

Työntekijöiden osuus kansantulosta on pienentynyt viime vuosikymmeninä. Trendille ei näy loppua.

Belgialaiset kalastajat pyytävät äyriäisiä vetämällä verkkoa hevosilla laskuveden aikaan.

23.7.2013 17:43 | Päivitetty 23.7.2013 17:47

80-luvulta alkaen yhä pienempi osuus kansantulosta on mennyt työntekijöille asti, päätyen sen sijaan pääoman omistajien taskuun.

Uutistoimisto Reutersin Alan Wheatlyn analyysin mukaan globaali trendi ei ota laantuakseen, päinvastoin. Muutos on silmiinpistävä.

Kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan työvoiman osuus kansantulosta kuudessatoista kehittyneessä maassa oli noin 65 prosenttia juuri ennen finanssikriisiä. Sama luku oli 75 prosenttia vielä 1970-luvulla.

Kehitys on ollut sama rikkaissa ja köyhissä maissa. Esimerkiksi Kiinassa työvoiman osuus kansantuotteesta laski 50 prosenttiin vuonna 2008, kun vuonna 1992 se oli vielä 65 prosenttia.

ILO:n mukaan työn tuottavuus taas on kasvanut kaksi kertaa nopeammin kuin keskimääräinen palkka sitten vuoden 1999.

Siinä missä työvoima saa pienemmän korvauksen, pääoman omistajat saavat suuremman osuuden voitoista.

– Minne talouskasvu on mennyt viimeisen 15 vuoden aikana? ILO:n ekonomisti Patrick Belser kysyy Reutersin haastattelussa.

– Se on mennyt pääoman omistajille ja rikkaimmalle yhdelle prosentille. Mutta mitään suurempaa protestia tätä tulonjakoa kohtaan ei ole nähtävissä, lähinnä turhautumista.

Globalisaatioajaa muutosta

Tulonsiirtoa työntekijöiltä pääomalle on ajanut teknologinen kehitys, finanssimarkkinoiden kasvu ja ammattiliittojen heikentynyt valta.

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n mukaan 80 prosenttia työvoiman suhteellisen osuuden surkastumisesta selittyy tuottavuuden kasvulla ja uusien informaatio– ja kommunikaatioteknologioiden mahdollistamilla muutoksilla.

ILO:n mukaan 46 prosenttia osuuden pienentymisestä taas selittyy finanssimarkkinoiden sääntelyn purkamisella.

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso tokaisi hetki sitten, että globalisaatiota vastaan taisteleminen on kuin sylkisi vastatuuleen.

Mitä siis pitäisi tehdä?

– Haaste on sopivan tasapainon löytäminen toisaalta palkkojen ja voittojen välillä, ja toisaalta kotitalouksien kulutuksen, investointien ja viennin välillä, Belser sanoo Reutersille.

– Ajatus siitä että yksinkertaisesti leikataan palkkoja ja siitä seuraa kasvua on yksinkertaistava.

Myös Euroopan työllisyyskomissaari László Andor on samoilla linjoilla. Ei silti kannata odottaa muutosta lähitulevaisuudessa.

– Ei ole olemassa mitään merkkejä siitä, että mikään olisi muuttunut, OECD:N ekonomisti Andrea Bassani sanoo Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?