Mellakoiden etenemistä voi ennustaa matemaattisilla malleilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaava paljastaa: Mellakoija toimii kuin shoppailija

Julkaistu: 23.7.2013 14:49, Päivitetty 23.7.2013 14:49

Lontoon mellakoissa kaksi vuotta sitten kauppoja ryöstelleet nuoret etenivät kaupungilla samalla logiikalla kuin shoppailijat. Tiedelehti Naturessa julkaistun tutkimuksen mukaan mellakoiden etenemistä voi ennustaa vanhoilla malleilla, minkä toivotaan auttavan ehkäisemään väkivaltaisuuksia.

Lontoon mellakoissa elokuussa 2011 viisi ihmistä kuoli, kauppoja ryöstettiin ja omaisuutta poltettiin. Mellakoita kuvattiin tuolloin väkivaltaiseksi shoppailuksi. Brittiläisen matemaattikon Hannah Fryn mukaan kuvaus oli varsin osuva.

Fry kertoo Nature-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksestaan Youtube-videolla.

Mellakoiden leviämistä kaupungissa voi kuvata kolmella matemaattisella mallilla. Ensimmäinen niistä osoittaa, että mellakat muistuttivat hyvin läheisesti ihmisten ostokäyttäytymistä.

Yli 30 prosenttia mellakoitsijoista jäi kiinni alle kilometrin päässä kotoaan. Vähittäiskaupat ovat tutkineet, että ihmiset käyvät ostoksilla mielellään kodin lähellä, mutta hyvien alennusten tai kiinnostavien kauppakeskittymien perässä lähdetään kauemmaskin.

Toinen malli osoittaa, että mellakoitsijoiden ja poliisien suhde muistuttaa petojen ja saaliseläinten määrien muutoksia. Kun poliiseja on alueella vähän, moni osallistuu ryöstelyyn. Silloin paikalle tulee enemmän poliiseja, jolloin kiinni jäämisen riski kasvaa. Kun mahdolliset ryöstelijät poistuvat ja poliisitkin siirtyvät muualle.

Kolmas malli kuvaa, kuinka idea mellakointiin syntyy ja leviää. Kun yksi ryöstäjä kutsuu paikalle pari kaveriaan ja nämä taas pari omaansa, yhden ihmisen spontaanista teosta leviää valtava mellakka. Samalla tavalla leviää virus, huhu tai muoti.

Jotta ajatuksen leviäminen voitaisiin estää, pitäisikin tietää, miksi osa ihmisistä on erityisen alttiita lähtemään mukaan.

– Mellakoijat tulivat kaupungin köyhimmiltä alueilta, missä on huonoimmat koulut, korkein työttömyys ja pienimmät tulot. Pahimmin kärsivät ne alueet, joiden julkista rahoitusta ja etenkin nuorison palveluja oli eniten leikattu, Fry kertoo.

Fry toivoo, että mallit auttavat jatkossa ennakoimaan ja ehkäisemään mahdollisten mellakoiden syntymistä ja etenemistä. Tärkeintä olisi huolehtia nuorista, hän korostaa.