Kysely: Kriisimaiden työttömyys jatkuu sitkeänä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kysely: Kriisimaiden työttömyys jatkuu sitkeänä

Ekonomistit povaavat yhä pidentyviä jonoja työnvälitystoimistoihin Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa. Irlannissa työttömyyden ennustetaan lähtevän pieneen laskuun.

22.7.2013 21:39 | Päivitetty 22.7.2013 21:39

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat 40 ekonomistia arvelivat työttömyyden Espanjassa ja Kreikassa pysyttelevän yli 27 prosentissa jopa vielä vuonna 2015.

– Jatkuva säästöpolitiikka ei yksinkertaisesti ole toiminut, ja työttömyys pysyy vakavana ongelmana etenkin nuorten kohdalla. Kasvua tukevien toimien puuttuessa työttömyysluvut reuna-alueilla pysyvät korkeina pidemmän aikaa, ekonomisti Alan McQuaid Merrion Stockbrokers -yhtiöstä kommentoi.

Portugalin ja Espanjan talouksien pitäisi kääntyä heikkoon kasvuun ensi vuonna. Espanjan talous on riippuvainen viennistä, ja maan talouskasvu on sidoksissa maailmantalouden näkymiin.

Portugalissa viime aikojen poliittinen kriisi on uhannut suistaa maan elpymisen raiteiltaan.

Jos kaikki menee hyvin, Kreikka saattaa vuonna 2014 välttyä seitsemänneltä lamavuodelta.

Kreikalla on kuitenkin edessään suuria ongelmia, sillä hallituksella on vain hiuksenhieno enemmistö ja levottomuudet ovat yleisiä. Kuohuntaa on lisännyt viime viikolla hyväksytty laki, joka leikkaa 25 000 julkisen alan työpaikkaa seuraavan kahdeksan kuukauden aikana.

Koko euroalueen työttömyys nousi 12,2 prosenttiin toukokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?