Autoliitto lyttää Jorma Ollilan kilometrimaksumallin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Autoliitto lyttää Jorma Ollilan kilometrimaksumallin

Autoliitto kritisoi kovasanaisesti Jorma Ollilan vetämän työryhmän aikeita, joiden mukaan autoilusta perittäisiin maksuja ajokilometrien mukaan. Liitto epäilee mallin tulevan kalliiksi sekä autoilijoille että valtiolle.

19.7.2013 17:03 | Päivitetty 19.7.2013 16:38

Autoliitto tyrmää aikeet muuttaa liikenneverotusta kohti satelliittipaikannukseen perustuvaa kilometrimaksumallia. Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) nimitti helmikuussa Jorma Ollilan vetämään työryhmää, jonka tarkoituksena on selvittää muiden muassa mahdollisuuksia periä tiemaksuja. Autoliitto epäilee uuden mallin olevan kustannustehoton.

– LVM on kaavaillut uudesta järjestelmästä vientituotetta, mutta onko suomalaisten veronmaksajien tehtävä toimia koekaniineina ja maksaa tuotekehityskustannukset? liiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kysyy tiedotteessa.

Autoliiton mukaan satelliittipaikannukseen perustuva maksumalli avaisi myös liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, kun valvontalaitteet tulisi asentaa autoihin ja niitä tulisi huoltaa säännöllisesti.

Liiton tiedotteen mukaan nykyinen pitkälti polttoaineverotukseen perustuva liikenneverotus on edullisempi malli, joka kannustaa myös ympäristöystävällisyyteen. Polttoaineveroilla kerätään vuosittain noin neljä miljardia euroa.

LVM puolestaan julkaisi tänään selvityksen, jonka mukaan vajaat 60 prosenttia tuhannesta vastaajasta kannattaa autoverotuksen painopisteen siirtämistä auton omistamisesta sen käyttöön. Autoliitto kyseenalaistaa selvityksen perustan.

– Miten voidaan kysyä esimerkiksi mielipidettä verojärjestelmästä, jota ei ole vielä edes esitelty julkisuudessa? Kuinka kukaan voi ottaa kantaa järjestelmään, jos hän ei tiedä, kuinka paljon siinä joutuu veroja maksamaan? Nieminen ihmettelee.

Ollilan lisäksi liikenneverotusta selvittävään työryhmään kuuluu LVM:n  ja valtiovarainministeriön ylimpiä johtajia sekä tutkijoita. Ryhmän toimikausi kestää vuoden loppuun.   

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?