Monikansallisten yhtiöiden verokikkailua suitsitaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Monikansallisten yhtiöiden veronkiertoa aiotaan suitsia

Monikansallisten yhtiöiden veronkiertoa ja verojen välttelyä aiotaan vaikeuttaa. OECD:n kehittämä 15-kohtainen ehdotus veronkierron estämiseksi toimii pohjana, kun G-20-maiden valtiovarainministerit tapaavat tänään Moskovassa.

19.7.2013 13:11 | Päivitetty 19.7.2013 13:11

Useat monikansalliset yhtiöt kiertävät veroja. Samalla valtiot menettävät suuret määrät verotuloja. Tätä verokikkailua halutaan nyt suitsia.

Esimerkiksi Google on välttänyt jopa kahden miljardin dollarin vuosittaisten tuloverojen maksun siirtämällä patentti- ja muita immateriaalioikeuksia tytäryhtiölle veroparatiisi-Bermudassa. 

G-20-maiden uskotaan tukevan uutta teollisuusmaiden järjestön OECD:n ehdotusta veronkierron vaikeuttamiseksi. G-20-maat kokoontuvat tänään ja huomenna Moskovassa ja keskustelevat asiasta. Tarkoituksena olisi seuraavan kahden vuoden aikana luoda säännöt, jotka estävät yhtiöitä välttelemästä verojen maksua.

OECD on tehnyt 40-sivuisen ja 15-kohtaisen toimintasuunnitelman veronkierron ehkäisemiseksi G-20-maiden pyynnöstä.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría toteaa, että monet kansainväliset verosäännöt ovat peräisin jo 1920-luvulta ja niiden tehtävänä on estää kaksinkertainen verotus.

– Ikävä kyllä näitä sääntöjä käytetään nyt väärin ja taataan kaksinkertainen veroamaksamattomuus. Toimintasuunnitelma aikoo muuttaa tämän, jotta monikansallisetkin yhtiöt joutuisivat maksamaan oman osansa veroista, Gurría kertoo OECD:n tiedotteessa.

Toimintasuunnitelmassa on mainittu esimerkiksi veronkierto, jota tehdään siirtämällä patentteja, riskejä tai pääomia keinotekoisesti pois maasta, jossa niistä on syntynyt verottavaa tulosta. Jatkossa tämä estettäisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?