Greenpeacen kysely: Rosatom ei suomalaisten suosiossa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Greenpeacen kysely: Rosatom ei suomalaisten suosiossa

Rosatom ei ole ympäristöjärjestö Greenpeacen teettämän kyselyn mukaan erityisen tervetullut ydinvoimalan omistajaksi Suomeen. 60 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista ei hyväksy Rosatomia Pyhäjoelle suunnitteilla olevan ydinvoimalan omistajaksi.

18.7.2013 21:22 | Päivitetty 18.7.2013 21:11

Taloustutkimus kysyi Greenpeacen toimeksiannosta 1003 suomalaiselta: ”Hyväksytkö venäläisen Rosatomin kokonaan omistaman tytäryhtiön Suomeen rakennettavan ydinvoimalan omistajaksi?”

Haastatelluista 60 prosenttia ei hyväksynyt Rosatomia Fennovoiman ydinvoimalan omistajana, kun 29 prosenttia hyväksyi venäläisomistajan. Vastanneista 11 prosentilla ei ollut asiaan kantaa. Naisista 70 prosenttia pitäisi Rosatomin poissa.

Alueelliset erot vastaajien kesken olivat pieniä. Pohjois- ja Itä-Suomessa niiden osuus, jotka eivät hyväksy Rosatomia, oli 62 prosenttia. Pienintä vastustus oli Helsingissä ja Uudellamaalla.

Rosatomin tytäryhtiö Rusatom Overseas ja Fennovoima ovat allekirjoittaneet kehityssopimuksen, joka tähtää ydinvoimalan rakentamiseen. Samalla neuvotellaan 34 prosentin omistusosuudesta Fennovoimassa. Rosatom on venäläinen ns. valtionkorporaatio. Voittoa tuottamattomat valtionkorporaatiot saavat rahoituksensa Venäjän valtion budjetista, ja ne nauttivat juridista erityisasemaa suoraan Venäjän presidentin ja hallituksen alaisuudessa.

Rosatom pyrkii käynnistämään uusia ydinvoimahankkeita niin sanotulla BOO-mallilla (build, own, operate), eli rakenna, omista ja operoi -mallilla. Pyhäjoen lisäksi Rosatomilla on hankkeita tuottaa ydinvoimaa Tšekissä, Slovakiassa, Bulgariassa ja Turkissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?