Bernanke ei lupaillut äkkiloppua elvytykselle

Yhdysvaltain keskuspankin arvopaperiostoihin perustuvalla määrällisen elvytyksen politiikalla ei pääjohtaja Ben Bernanken mukaan ole mitään ennalta määriteltyä suuntaa. Ostoja voidaan lisätä ja vähentää riippuen siitä, miten taloustilanne kehittyy.

| Päivitetty

Bernanke linjasi Fedin rahapolitiikkaa puolivuosittaisessa selvityksessään kongressin edustajainhuoneen rahoituspalvelukomiteassa tänään.

Pääjohtaja toisti kesäkuussa esittämänsä arvion, että 85 miljardin dollarin kuukausittaisia arvopaperiostoja aletaan ehkä vähentää vielä tämän vuoden aikana. Ne saatetaan lopettaa kokonaan ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Talouden kehitys ratkaisee Bernanken mukaan elvytyksen jatkon. Jos työllisyys- ja inflaatiokehitys ei vastaa Fedin odotuksia, arvopaperiostoja voidaan jatkaa ennakoitua pidempään. Jos talouskehitys toisaalta on odotuksia parempaa ja inflaatio etenee kohti pankin kahden prosentin vuositavoitetta, ostoja voidaan vähentää suunniteltua nopeammin, Bernanke selvitti.

Bernanke totesi myös, että keskuspankin rahapolitiikka pysyy hyvin elvyttävänä "nähtävissä olevan tulevaisuuden ajan".

Bernanken mukaan Yhdysvaltain taloustilanne on parantunut viime vuodesta. Uhkana on kuitenkin, että kiristyvä finanssipolitiikka tukahduttaa kasvua. Työmarkkinoillakin tilanne on kohentunut vähitellen, mutta se on kuitenkin vielä "kaukana tyydyttävästä", hän totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?