Onko sähkön hinta Suomessa muita EU-maita kalliimpaa?

Yli puolet suomalaisista pitää sähköä liian kalliina. Joka toinen suomalainen myös arvioi sähkön hintatason olevan Suomessa korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin. Luulo ei ole tiedon väärti – suomalainen voi olla tyytyväinen sähkölaskuunsa.

Suomessa EU-maiden keskiarvoa kalliimpaa

| Päivitetty

Yli puolet suomalaisista piti sähkön hintaa kalliina ja kolmannes taas keskihintaisena. Edulliseksi sähkön arvioi vain hyvin harva, kertoo Energiateollisuuden teettämä kysely.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Suomessa sähkön hinta on EU-maiden keskiarvon alapuolella. Sähkön kansainvälisessä hintavertailussa Suomi sijoittuu Euroopan edullisimpien maisden joukkoon.

Suomalaiset käyttävät pimeistä ja kylmistä talvista johtuen huomattavasti enemmän sähköä kuin eteläisemmissä maissa. Tässä on ehkä yksi syy harhaluulolle kalliista sähköstä.

Sähkölaskujen hinnasta noin kolmasosa on veroa. Kyselyyn vastanneista vain neljännes piti verojen osuutta hinnasta sopivana ja kaksi kolmesta kannatti veroalea. 

– On erityisen tärkeää, että sähkön ja kaukolämmön hinnat pysyvät täällä kohtuullisina, eikä niihin kohdistuvaa verorasitusta enää nosteta, Energiateollisuuden viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Eeva Kalli toteaa tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?