Ilouutinen yrittäjille: Komissio rajoittamassa korttimaksukuluja

Euroopan unioni on puuttumassa luottokorttiyhtiöiden kauppiailta perimiin korttimaksukuluihin. Komissio tahtoo asettaa katon jokaisesta korttimaksusta laskutettavaan välityssummaan.

17.7.2013 10:25 | Päivitetty 17.7.2013 10:26

EU-komissio ehdottaa katon asettamista Visan ja Mastercardin kaltaisten luottokorttiyhtiöiden korttimaksukuluille, kertoo Financial Times.

Komission ehdotus koskisi kaikkia luottokortteja. Se ei kuitenkaan kokonaan poistaisi pankkikorttien käsittelykuluja, kuten aikaisemmin on kaavailtu.

Komissio ehdottaa niin luotto- kuin pankkikorttien kulukatoksi 0,2 prosenttia ostoksen hinnasta. Muutoksessa olisi kahden vuoden siirtymäaika, jolloin kulukatto koskisi vain maasta toiseen kulkevaa kauppaa.

Kulukatto leikkaisi komission mukaan pankkikorttien maksukuluja noin 4,8 miljardista eurosta noin 2,5 miljardiin euroon vuodessa.

Luottokorttimaksujen kulut laskisivat Euroopassa 5,7 miljardista eurosta arviolta 3,5 miljardiin euroon.

Korkokatto myös yhtenäistäisi EU-maiden korttimaksukulujen vaihtelua.

Nykyisellään kulut ovat pienimmät Tanskassa, missä ostoksesta hyppää korttiyhtiöiden taskuun vain 0,1 prosenttia. Puolassa prosentti on puolestaan 1,6 ja Ranskassa 0,5.

Tällä hetkellä kauppiaat voivat halutessaan lisätä ostosten hintaan erillisen korttimaksukulun kassalla. Suurin osa kauppiaista ja palveluntarjoajista hinnoittelee korttikulut suoraan tuotteisiin ja palveluihin.

– Kauppiaiden maksamat korttikulut johtavat tavaroiden ja palvelujen kallistumiseen, jonka maksavat viime kädessä kuluttajat, ehdotuksessa todetaan.  

Pankit ja luottokorttiyhtiöt eivät toivota kulukattoa tervetulleeksi. Maksuliikenteen toimijoiden mukaan korttien maksut saattaisivat nousta ja kortin käyttö vähetä. Tämä voisi osua kulutustahtiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?