Arvio: Autonvalmistus siirtyy kehittyville markkinoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kysyntä vie autoteollisuutta Kiinaan ja Intiaan

Maailman autoteollisuus painottuu yhä vahvemmin kehittyviin maihin, arvioi maineikas brittiläinen ajatushautomo Chatham House tuoreessa tutkimuspaperissaan.

16.7.2013 15:54 | Päivitetty 16.7.2013 15:54

Auton omistaminen yleistyy kovaa vauhtia kehittyvissä maissa kuten Kiinassa ja Intiassa, ja tuotanto seuraa perässä, maailman teollisuustuotannon muutoksia luotaavassa raportissa arvioidaan.

Perinteiset autotalot siirtävät valmistustaan kehittyviin maihin myös halvemman tuotannon perässä. Lisäksi paikalliset yritykset kehittyvissä maissa kiihdyttävät autonvalmistustaan.

Autoilun yleisyyteen vaikuttaa eniten kansan tulotaso. Kun bruttokansantuote henkeä kohden ylittää 5 000 dollaria, autokauppa kiihtyy tuntuvasti, arvioi Chatham House.

Monet kehittyvistä maista lähestyvät tätä vaihetta, ja autokauppa kiihtynee niissä selvästi 2020-luvulla. Aasian lisäksi autojen kysyntä kasvaa Latinalaisessa Amerikassa ja Itä-Euroopassa.

Kun henkeä kohden laskettu bruttokansantuote saavuttaa 30 000 euroa, markkina alkaa olla kypsä. Tästä syystä autoteollisuuden mahdollinen kasvu länsimaissa tulee turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvistä innovaatiosta, Chatham House arvioi.

Suomessa bruttokansantuote henkeä kohden oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2012 noin 35 600 euroa.

Kehittyvien maiden tuottajatkeskittyvät kotimarkkinoille

Muutos näkyy jo nyt selvästi tuotantoluvuissa eri puolilla maailmaa. Kehittyvät taloudet ohittivat Pohjois-Amerikan, Japanin ja Länsi-Euroopan autonvalmistuksessa jo vuonna 2009. Niiden osuus kohosi 57 prosenttiin 27 prosentista vuosina 2001-2011. Yksistään Kiina, Intia, Brasilia ja Venäjä tuottivat tuolloin joka kolmannen auton.

Aasian jättiläinen Kiina taas nappasi maailman ykkösautonvalmistajan tittelin Japanilta vuonna 2009, ja seuraavana vuonna sen tuotantomäärät olivat kaksinkertaiset Japaniin verrattuna.

Viime vuonna maailmassa tuotettiin yhteensä 84 miljoonaa moottoriajoneuvoa. Chatham House arvioi, että autokauppa kasvaa vuositasolla 2,5-3,5 prosentin vauhtia. Tällä tahdilla tuotanto yltäisi yli 100 miljoonaan yksikköön vuonna 2020.

– Mikäli kysynnän ja tarjonnan trendit seuraavat viime vuosikymmenen mallia, Eurooppa ja Amerikat tuottavat molemmat 20 miljoonaa autoa vuodessa, ja valtaosa kasvusta tulee Aasiasta, raportissa arvioidaan.

Chatham House arvioi, että yhtiötasolla tuotanto jatkaa keskittymistään siten, että globaalien autonvalmistajien määrä pienenee entisestään.

Nykyisin kehittyvien talouksien kuten Kiinan, Intian ja Venäjän autotalot suuntavat tuotantonsa pääasiassa kotimarkkinoille. Chatham House ei kuitenkaan pidä mahdottomana, että Kiinan ja Intian autonvalmistajat pystyisivät jonakin päivänä haastamaan vanhojen teollisuusmaiden tuotantoa.

Ulkomaisten autonvalmistajien osuus Kiinan myynnistä on vielä noin 70 prosenttia, mutta osuuden ennustetaan heikkenevän alle puoleen 2020-luvulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?