Vieläkään ei helpota: OECD-maissa ensi vuonna 48 miljoonaa työtöntä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vieläkään ei helpota: OECD-maissa ensi vuonna 48 miljoonaa työtöntä

Työttömyys säilyy korkeana teollistuneissa OECD-maissa vielä vuonna 2014, järjestö ennustaa. Työttömyys vaivaa etenkin nuoria ja vähän koulutettuja – mutta se ei ole ikääntyneiden syy.

16.7.2013 15:28 | Päivitetty 16.7.2013 15:28

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n ennusteen mukaan työttömyys vähenee vain hiukan seuraavien 18 kuukauden aikana.

Vuoden 2014 lopussa OECD-maiden työttömyysaste lienee 7,8 prosenttia, kun se tämän vuoden toukokuussa oli 8,0 prosenttia. Alueella on siten ensi vuoden lopussa 48 miljoonaa työtöntä.

Maiden välillä on kuitenkin huomattavia eroja.

Yhdysvalloissa työttömyys laskenee alle 7,0 prosenttiin, Saksassa alle 5,0 prosenttiin ja Etelä-Koreassa vain 3,1 prosenttiin, kun taas joissakin Euroopan maissa työttömyys voi jopa lisääntyä.

Ranskan työttömyyden uskotaan nousevan yli 11 prosenttiin, Italian 12,5 prosenttiin ja Espanjan ja Kreikan noin 28 prosenttiin.

Suomessa työttömyys laskenee 7,9 prosenttiin toukokuun 8,4 prosentista. Euromaiden työttömyys taas kasvanee 12,3 prosenttiin, kun se toukokuussa oli 12,2 prosenttia.

Koskee etenkin  nuoria ja vähän koulutettuja

Työttömyys vaivaa useissa OECD-maissa etenkin nuoria ja vähän koulutettuja. Vaikeina aikoina he ovat usein ensimmäisiä, jotka irtisanotaan.

Keskimäärin nuorisotyöttömyys on OECD-maissa 16,3 prosenttia.

Ennusteen mukaan vuoden 2014 lopulla Kreikassa on työttöminä jopa 60 prosenttia, Espanjassa 55 prosenttia, Etelä-Afrikassa 52 prosenttia sekä Italiassa ja Portugalissa noin 40 prosenttia 15-24-vuotiaista työvoimaan laskettavista nuorista.

Pienin nuorisotyöttömyys on Japanissa, Saksassa ja Sveitsissä.

Eläkkeelle jäädään OECD-maissa aiempaa myöhemmin. Osasyynä on ikääntyneiden terveyden paraneminen, varhaisen eläkkeelle pääsemisen vaikeutuminen sekä rahantarve.

OECD:n mukaan eläköitymisen myöhentyminen ei ole kuitenkaan tapahtunut nuorten kustannuksella. Koska varhaisempi eläköityminen ei tarkoita, että nuoret saisivat lisää työpaikkoja, maille tulisi kalliiksi tehdä siitä taloudellisesti houkuttelevampaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?