Autokauppa romahti Euroopassa alimmilleen kahteenkymmeneen vuoteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Autokauppa romahti Euroopassa – myynti putosi jopa Saksassa

Eurokriisi on romauttanut autokaupan alimmilleen pariinkymmeneen vuoteen. Autoja rekisteröitiin kesäkuussa 1,18 miljoonaa kappaletta, autonvalmistajien Euroopan kattojärjestö ACEA kertoo.

Autonvalmistaja Renault arvioi, että autokauppa kutistuu lisää vuosina 2014 ja 2015.

16.7.2013 13:07 | Päivitetty 16.7.2013 13:13

Yhtä pieniä rekisteröintilukuja nähtiin viimeksi vuonna 1996. Tammi-kesäkuun rekisteröinnit taas olivat pienemmät kuin kuuden kuukauden myynti kertaakaan sitten vuoden 1993.

Euroopan suurimmalla automarkkinalla Saksassa myynti putosi 4,6 prosenttia. Ranskassa kauppa keveni 8,4 prosenttia. Britannia pyristeli vastavirtaan, ja autokauppa vahvistui 13 prosenttia.

– En usko, että markkina tästä vahvistuu lähitulevaisuudessa, arvioi analyytikko Sascha Gommel Commerzbankista. Hänen mukaansa toipumista tuskin nähdään vuoden toisella puoliskolla, mutta myyntiluvut voivat tasaantua.

Autonvalmistajat eivät odota myynniltä ihmeitä lähitulevaisuudessa. Peugeot ja Renault ovat julkisesti arvioineet, että automarkkina kutistuu viisi prosenttia tämän vuoden aikana. Kyseessä on kuudes vuosi autokaupan alamäkeä.

Renaultin toimitusjohtaja Carlos Ghosn sanoi kesäkuussa uskovansa, että autokauppa kutistuu lisää vuosina 2014 ja 2015 kasvavan työttömyyden mukana.

Acean myyntiluvut kerätään 27 EU-maasta, joihin lisätään Islannin ja Norjan autokauppa. Kroatia ei ole vielä mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?