Amerikkalaislehti Suomesta: "Eikö työtä löydy? Älä huoli" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaislehti Suomesta: "Eikö työtä löydy? Älä huoli"

Yhdysvalloissa ihmisten suu aukeaa, kun alkaa tarina suomalaisten nauttimista tuista ja palveluista. Amerikkalaisen käsi tarraa kuitenkin kukkarosta kiinni, kun selviää kuinka paljon enemmän Suomessa maksetaan veroa.

12.7.2013 13:59 | Päivitetty 12.7.2013 14:28

Amerikkalaislehti The Atlantic listaa pitkässä artikkelissaan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan etuja ja palveluita.

Ylistävää ihailua herättävät ainakin koulujärjestelmä, vanhemmuuteen liittyvät edut, julkinen terveydenhuolto sekä työttömyys- ja sosiaaliturva.

Kirjoittaja sanoo artikkelin alussa, että on vaikeaa olla kadehtimatta suomalaisia.

– Serkkuni suomalaisella miehellä on 36 lomapäivää vuodessa, vapaiden pyhäpäivien lisäksi. Hän voi jäädä muutamaksi kuukaudeksi pois työstä, ja palata sitten samaan tehtävään, lehti kehuu.

Ihmetystä aiheuttaa myös se, että tyttären opinnot yliopistossa ovat ilmaiset. Todellisuudessa opiskelusta jopa maksetaan.

Kirjoittajan päivittelee lisäksi sitä, että valtio maksoi hänen maahanmuuttajaserkulleen 700 euroa kuussa, kun tämä opiskeli kieltä ja valmistautui työhön.

Osansa kehuista saa myös työttömien asema, josta lehti antaa autuaan kuvan.

– Eikö työtä löydy? Älä huoli. Ansiosidonnaista työttömyyskorvausta voi nostaa 500 päivää, jonka jälkeen voi nostaa erillistä työmarkkinatukea, lehti lataa.

Suomen julkisen terveydenhuollon kerrotaan olevan naurettavan halpaa. Sairaudesta johtuvan palkanmenetyksen korvaamista ja hoitovapaalle pääsyä ihmetellään yhtä lailla.

Suomalaiset ovat tottuneet yhteiskunnan tarjoamaan tukiverkkoon, mutta amerikkalaiselle suomalainen yhteiskunta on vieras maailma.

Kun Suomen ja Yhdysvaltojen hyvinvointipalvelujen ja tukien eroa kummastelee kuin päivää ja yötä, on amerikkalaisten muistettava erojen perimmäinen syy, verotus.

Suomessa bruttokansantuotteesta kilahtaa verotuloina valtion kassaan noin 43 prosenttia. Yhdysvalloissa verokertymä on vain 27,3 prosenttia kokonaistuotannosta. Luvut ovat vuodelta 2008.

– Näillä asetuksilla, Suomi on huomattavasti tasa-arvoisempi maa. Mutta suomalaiset eivät pääse kuluttamaan yhtä paljon kuin amerikkalaiset, lehti kirjoittaa.

Teollisuusmaiden järjestö OECD:n kotitalouksien tuloja mittaava luku osoittaa Yhdysvalloille parasta lukemaa 10, kun Suomessa luku on huomattavasti alhaisempi 3,5.

Artikkeli ei kehujen jälkeen unohda todeta, että Suomi on myös mittavien haasteiden edessä. Vanheneva väestö ja velkaantuminen pakottavat yhteiskuntaa ja sen elinkeinorakennetta muuttumaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?