Bernanke: Yhdysvaltain talous kaipaa yhä elvytystä

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pääjohtaja Ben Bernanke kannatti eilen elvyttävän rahapolitiikan jatkamista lähitulevaisuudessa.

| Päivitetty

Aiemmin Bernanke on sanonut keskuspankin vähentävän 85 miljardin euron kuukausittaisia valtionlainaostojaan syyskuussa, jos maan talous kehittyy keskuspankin ennusteiden mukaisesti.

– Erittäin joustava rahapolitiikka lähitulevaisuudessa on sitä, mitä Yhdysvaltojen talous tarvitsee, Bernanke sanoi eilen Massachusettsissa uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Bernanken puheen jälkeen amerikkalaisosakkeet lähtivät jälleen nousuun. Keskiviikkoiltana Suomen aikaa julkaistujen Fedin kesäkuun korkokokouksen pöytäkirjojen perusteella keskuspankin neuvostossa on erimielisyyttä arvopaperiostojen vähentämisen aikataulusta.

Pöytäkirjoista käy ilmi, että 19 jäsenestä puolet kannatti Fedin kuukausittaisten 85 miljardin dollarin bondiostojen vähentämistä tämän vuoden loppuun mennessä. Monet neuvoston jäsenistä kuitenkin asettavat määrällisen elvytyksen supistamisen ehdoksi sen, että liittovaltion työllisyystilanne paranisi selvästi. Kokous pidettiin ennen kesäkuun työllisyyslukujen julkistamista.

– Fed kannattaa edelleen selvästi arvopaperiostojen vähentämistä, mutta mielestäni he ovat ottaneet pienen askeleen taaksepäin ja talousluvut merkitsevät nyt enemmän, kommentoi BNB Paribasin pääekonomisti Julia Coronado Bloombergille.

Bernanken mukaan Fed ei nosta ohjauskorkoaan ennen kuin Yhdysvaltain työttömyysaste laskee alle 6,5 prosentin. Monet keskuspankin neuvoston jäsenistä ovat kuitenkin huolissaan matalasta inflaatiosta. Jos inflaatio pysyy alle 2,5 prosentissa, Fed voi virkamiesten mukaan pitää ohjauskorkonsa lähellä nollaa myös työllisyystilanteen parantumisen jälkeen.

Seuraavan kerran Fedin keskeiset päättäjät kokoontuvat heinäkuun lopussa Washingtoniin. Keskuspankin ei odoteta muuttavan politiikkaansa tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?